Szukam już ze 2 godziny rozwiązania (google) jak najlepiej wysłać maila z localhosta i znaleźć nie mogę... Może Wy coś poradzicie?
Używam pakietu WAMP Server pod Windows.
Korzystanie z funkcji mail() na localhoście odpada, bo z tego co wyczytałem trzeba by doinstalowywać jakiś serwer SMTP.
Pomyślałem więc, że skorzystam z PHPMailer, ale tutaj wysyłanie na localhoście mi nie działa. Gdy wysyłam skrypt na darmowy serwer OVH, to mail się wysyła.
Na localhoście zaś nic się nie dzieje (skrypt się jakoś długo wykonuje, ale nic nie wypisuje, ani maila nie wysyła).
Oto mój kod:
<?php require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "moj@mail.pl"; //adres naszego konta $mail->FromName = "Blabla";//nagłówek From $mail->Host = "*****";//adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "*****";//nazwa użytkownika $mail->Password = "*****";//nasze hasło do konta SMTP $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("en", "phpmailer/language/"); $mail->Subject = "Link aktywacyjny";//temat maila // w zmienną $text_body wpisujemy treść maila $text_body = "Blaaaaaaaaaaaaaaaaaa"; $mail->Body = $text_body; // adresatów dodajemy poprzez metode 'AddAddress' $mail->AddAddress("adresat@dasdsa.pl","Franek"); if(!$mail->Send()) { } // Clear all addresses and attachments $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); ?>
Efekt tak jak pisałem - strona się długo ładuje, a potem nic się nie dzieje.
Poratuje ktoś...?
Pewnie coś w konfiguracji WAMPServera jest źle, tylko co?
Tak jak pisałem - na serwerze OVH mail się wysyła.
Pozdrawiam