Jestem w trakcie tworzenia swojej pracy inzynierskiej, ktora w calosci oparta bedzie o PHP i MySql. Jestem na etapie zakonczonego projektowania baz i ich tworzenia juz bezposrednio. Mam oto jeden problem, zakladam oczywiscie ze wynika on z mojej niewiedzy. Otóż:
Oto zapytanie ktore ma utworzyc tabelke 'wiadomosci', w jej srodku sa ustawione dwa klucze obce dla pol:
od_kogo --> odwolujaca sie do tabelki uzytkownicy do pola id_uzyt
do_kogo --> odwolujaca sie do tabelki uzytkownicy do pola id_uzyt
CREATE TABLE wiadomosci ( id_wiad INTEGER(255) NOT NULL AUTO_INCREMENT, temat TINYTEXT(255) NULL, tresc TEXT(255) NULL, data_wys DATETIME NULL, od_kogo INTEGER(255) NOT NULL, do_kogo INTEGER(255) NOT NULL, v INTEGER(255) NULL, PRIMARY KEY(id_wiad), INDEX wiadomosci_FKIndex1(od_kogo), INDEX wiadomosci_FKIndex2(do_kogo), FOREIGN KEY(od_kogo) REFERENCES uzytkownicy(id_uzyt) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION FOREIGN KEY(do_kogo) REFERENCES uzytkownicy(id_uzyt) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION ) TYPE=InnoDB;
Oczywiscie jest wysypka
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '(255) NULL, tresc TEXT(255) NULL, data_wys DATETIME NULL, od_kogo INTEG' at line 3
linia 3ecia, hymm, a coz tu moze byc zle, zakladam ze to nie tu jest problem

nie do konca jestem przekonany czy moge w taki sposob utworzyc klucze jak to zrobilem wyzej. Na zasadzie dwa pola w jednej tabelce do jednego pola w innej tabelce. Z gory dziekuje za pomoc, ew. wskazowki.
pozdr
edit. temat chyba powinienem byl umiescic w dziale dla poczatkujacych