Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] - Dopisanie w wartosci przy update/insert
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pieto
Witam,
nie mogę znaleźć a na pewno jest taka możliwość,

chcę przy update przy aktualizacji pola dopisać jakiś tekst - ale na samym zapytaniu,

czyli np.

1. <?php
  2. UPDATE vtiger_potential v, oferty o, vtiger_crmentity vc
  3. SET v.accountid =(select va.accountid from vtiger_contactdetails va where va.email = o.customer_email limit 1),
  4. v.amount=0, v.potentialname = 'Dodatkowy tekst ' + o.orders_query_id
  5. WHERE vc.a2s_id = o.id and v.potentialid=vc.crmid
  6. ?>

Jak powinna wyglądać składnia ?
nospor
poczytaj w manualu mysql o concat
pieto
Działa - thx,

Mam natomiast kolejny problem, stworzyłem takie zapytanie

1. <?php
  2. SELECT (@list:=CONCAT(op.products_id,'<br>','http://www.a2s.pl/product_info.php?language=pl&products_id=',CAST(@list AS CHAR)) ) as a2s_produkty from (select @list:=(SELECT v.products_id FROM orders_query_products v where orders_query_id = 7 limit 1)) rrr, orders_query_products op where orders_query_id = 7
  3. ?>

co wynikiem jest wybranie rekordów z polem z wynikami innej tabeli oddzielonymi <br> - o to prawie mi chodziło,
powyższe zapytanie jest tylko częścią składową jeszcze innego zapytania więc powinien to być tylko skalar ale wynik to kilka rekordów ( orders_query_id = 7) z narastająco dołączonymi wartościami - ostatni rekord jest prawidłowy więc, zamienilem zapytanie na :

1. <?php
  2. SELECT (@list:=CONCAT(op.products_id,'<br>','http://www.a2s.pl/product_info.php?language=pl&products_id=',CAST(@list AS CHAR)) ) as a2s_produkty from (select @list:=(SELECT v.products_id FROM orders_query_products v where orders_query_id = 7 limit 1)) rrr, orders_query_products op where orders_query_id = 7 order by a2s_produkty desc limit 1
  3. ?>

I tu sie coś kopie - wynik to właśnie jeden rekord ale jest nieprawidłowa wartość scalonego pola - urwane jest gdzieś w środku stringa - ale nie przy łączeniu....

Jeśli ktoś mnie zrozumiał to - please help me ! sciana.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.