Witam,
PHP bawię się od pół roku - głównie hobbystycznie. Tworzyłem głównie amatorskie stronki, tak aby coraz bardziej rozwijać swoją wiedzę.
Jednak ostatnio naszło mnie jedno pytanie: Jaki jest standard budowy strony www?
Konkretniej chodzi mi o taki przykład:
Załóżmy, że mam skrypt, który wypisuje z bazy danych wszystkie newsy ze strony i odpowiednimi przyciskami można edytować, usuwać, bądź aktywować news'a.
Teraz moje pytanie:
- która metoda jest "lepsza"
1)
Formularz przekierowuje na stronę aktywacja.php, która posiada skrypt aktywujący newsa i ponownie wypisujący listę newsów
<form action="aktywacja.php">
2)
A może przekierowując na tą samą stronę, ale dopisując odpowienią zmienną do adresu, która odsyła do odpowiedniego skryptu?
<form action="?aktywuj=1>
Przyznam się, że korzystam z rozwiązania pierwszego, tylko, że u mnie plik aktywacja.php zawiera oprócz skryptu aktywującego wywołanie funkcji:
naglowek();
menu();
*** skrypt aktywujący newsa ***
stopka();
które zapisane są w pliku z funkcjami i inlcludowane na początku.
Liczę na to, że topik (pomimo tego, że pisany jest przez amatora) zostanie potraktowany poważnie. Nie ukrywam, że najszybciej uczę się z kodu źródłowego, więc miłoby było gdyby ktoś opisujący inną metodę powiązań podał jakiś prosty przykład.
Z racji mojego małego stażu z językiem PHP - nie zagłębiałem się jeszcze w programowanie obiektowe.