Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [?] :) blad przegladarki czy header()? czy czego?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phoenix84
hehe...

to nie jest problem na zasadzie, ze nie wiem jak sobie z tym poradzic... ale jest to wlasciwie ciekawostka i moje pytanie z niej wynika...

w czym jest problem...

jesli uzywam: header ("Location: blabla?xxx=sfhjdfsт") kluczowy jest OSTATNI znak w adresie... jesli jest to male rosyjskie "т" to ten znak sie nie wczytuje!?!... DLACZEGO TAK JEST?questionmark.gif smile.gif jesli znak nie jest na koncu, to wszystko jest ok!... smile.gif i to jest najzabawniejsze... aby to obejsc wystarczy dopisac cokolwiek na koniec np. &KONIEC smile.gif)) i po problemie, bo znak juz nie jest na koncu... ale z czego w ogole wynika taki absurdalny problem?questionmark.gif smile.gif jest to wina header ktory ucina ten znak przy wysylaniu naglowka do przegladarki, czy samej przegladarki (kiedy korzystam z IE to znaku w ogole nie ma, nawet w adresie! a jak z firefoxa to mi wyswietla "?" zamiast znaku).... oczywiscie kiedy znak nie jest ostatnim, to wszystko jest ok... smile.gif)) czy to nie absurd? dlaczego akurat ten znak tak sie zachowuje?questionmark.gif smile.gif

czy ktos wie?

pozdro

Phoenix84
b4x
urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?

т = %26%231090%3B

1. <?php
  2. header('Location: blabla?xxx='.urlencode('sfhjdfsт'));
  3. ?>
phoenix84
niby tak... ale zastanawia mnie czemu inne znaki dzialaja, a ten nie... co on ma takiego szczegolnego w sobie, ze wlasnie on nie dziala... smile.gif))

P.S. pisalem, ze to nie jest dla mnie problem, bo moge to obejsc na kilka sposobow... smile.gif ale interesuje mnie dlaczego dzieje sie tak, a nie inaczej... z czego to wynika... smile.gif
b4x
Cytat
co on ma takiego szczegolnego w sobie, ze wlasnie on nie dziala

Zdaje mi się, że jakbyś w ff doinstalował odpowiedni pakiet językowy - by wyświetlało normalnie smile.gif

#edit w FF 3 normalnie mi wyświetla: т
wrzasq
jakto dlaczego nie dziala? przeciez nie mozna takiego znaku przekazywac w URLu wedlug standardu (czyli przegladarki nie maja obowiazku w sumie tego obslugiwac). to bardzo niedobry sposob prezkazywania (jako bezposrednio znak), dlatego wlasnie jest urlencode() i wlasnie tego powinienes uzywac:

Cytat(http://www.ietf.org/rfc/rfc1738.txt)
Octets must be encoded if they have no corresponding graphic
character within the US-ASCII coded character set, if the use of the
corresponding character is unsafe, or if the corresponding character
is reserved for some other interpretation within the particular URL
scheme.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.