Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux a Internet Explorer
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
byqu
Witam,
mam pytanie do osób korzystających z Linuksa:
jak rozwiązujecie problem testowania stron pod Internet Explorerem? Słyszałem o IE4Linux, ale jest to bardzo niestabilne rozwiązanie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
nospor
vmware + windows + IE smile.gif
batman
Nie ma poprawnie działającej wersji IE pod linuxa. Musisz kombinować w "łajnem" (wine) lub postawić maszynę wirtualną. Lepsze to drugie wyjście.
.radex
pod wine ciężko... trzeba trochę się pobawić... Osobiście odpalam IE z maszyny wirtualnej (vmware lub qemu)

btw. batman, ja raczej bym to wymawiał "wine" niż "łajn", bo to się kojarzy trochę z kupą tongue.gif

PS. batman, linuksa.
batman
Mały OT
łajnem - ponieważ tak się odmienia - wine-m winksmiley.jpg
Cytat
PS. batman, linuksa.
Wiem, że poprawny zapis to "ks", ale nie jest to wyraz, który można znaleźć w słowniku, tak więc pozostaje forma dowolna.
EOT
strife
Ja polecam zestaw VirtualBox + WindowsXP (a tam to już masz wszystko od IE po inne badziewia smile.gif ). I wbrew pozorom nie trzeba mieć do tego bardzo mocnego sprzętu, dwa jajka i dużo ramu wystarczy smile.gif
Jabol
Cytat(strife @ 17.07.2008, 22:31:54 ) *
I wbrew pozorom nie trzeba mieć do tego bardzo mocnego sprzętu, dwa jajka i dużo ramu wystarczy smile.gif

No nie ma co. Taki sobie przeciętny gracik z dwoma jajkami i kilkoma GB ramu podziała dobrze tongue.gif. A tak na serio to też polecam VirtualBoxa. Naprawdę działa świetnie. Na pewno lepiej niż Qemu (bo ten po prostu nie oferuje "additions"), a od VMware u mnie jest stabilniejszy.
occulkot
Cytat(byqu @ 17.07.2008, 21:25:19 ) *
jak rozwiązujecie problem testowania stron pod Internet Explorerem? Słyszałem o IE4Linux, ale jest to bardzo niestabilne rozwiązanie.

Ja korzystam i niepotwierdzam tej "niestabilnosci" - dziala tak samo jak zwykle ie winksmiley.jpg
batman
Cytat
Ja korzystam i niepotwierdzam tej "niestabilnosci" - dziala tak samo jak zwykle ie
Nie działa tak samo jak ie pod windą. Sprawdziłem empirycznie.
occulkot
absolutnie nie wiem co moze Ci nie dzialac tak samo jak pod winda - js html i css przetwarza sie dokladnie tak samo - jedyne co to "wydajnosc" - ale to mnie akurat nie interesuje przy testowaniu stron
batman
Style czasem były interpretowane tak, jakbym oglądał stronę nie w IE, a w Fx. Problemy występowały głównie z formularzami.
cojack
Nie testuje stron pod IE, wstawiam info ze strona jest kompatybilna z w3c i mam w D IE
.radex
Cytat(cojack @ 18.07.2008, 15:54:00 ) *
Nie testuje stron pod IE, wstawiam info ze strona jest kompatybilna z w3c i mam w D IE

Ale nie każdy ma IE tam gdzie ty. Szczególnie, jeśli pisze strony za kasę.
byqu
Cytat(occulkot @ 18.07.2008, 14:26:52 ) *
Ja korzystam i niepotwierdzam tej "niestabilnosci" - dziala tak samo jak zwykle ie winksmiley.jpg
Źle to ująłem - korzystałem i przekonałem się na własnej skórze, że jest to rozwiązanie niestabilne ( wykładał się co i rusz ).
kbsucha
Na szybko można również skorzystać z:
http://ipinfo.info/netrenderer/index.php lub podobnych stron.

Pozdrawiam
occulkot
Cytat(byqu @ 18.07.2008, 23:41:30 ) *
Źle to ująłem - korzystałem i przekonałem się na własnej skórze, że jest to rozwiązanie niestabilne ( wykładał się co i rusz ).
dziwi mnie to tym bardziej ze u mnie chodzi jak najbardziej stabilnie - prawdopodobnie kwestia odpowiedniej komiplacji wine + configu (ja mam mocny config do gier z dx9 i duza iloscia dodatkowych dlli winksmiley.jpg )
Jabol
Cytat(occulkot @ 20.07.2008, 09:41:19 ) *
(ja mam mocny config do gier z dx9 i duza iloscia dodatkowych dlli winksmiley.jpg )
jak to zrobiłeś? mógłbyś gdzieś ten config pokazać i napisać co trzeba zrobić?
occulkot
pierwsze 2 linki z googla
http://www.wine-reviews.net/games/directx-...-with-wine.html
http://www.jarzebski.pl/read/wine-directx-9-0c.so - tlumaczenie

na tej konfiguracji smiga pare dodatkowych gier - min cod 4 ;P
cojack
Nie testuje stron pod IE bo mam to:
http://browsershots.org/
a pisze strony za kasę i nie przejmuję się tym czy pod IE wygląda źle czy nie, tłumaczę klientowi że IE nie jest kompatybilną przeglądarką z standardami wyznaczonymi przez w3c, pokazuje że kod jest zgodny z standardami i mam to gdzieś, chyba że nie będzie chciał zapłacić za stronę dopóki nie będzie wyglądać dobrze na IE, ale wtedy to gościa kosztuje coś extra, bo nie chce mi sie pi... z IE, w ten sposób przekonałem już ponad 50 osób do korzystania z FireFox'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.