Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciagniecie calego adresu razem ze zmiennymi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KuKa
Witam szukami szukam i nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie.

W jaki sposob otrzymac caly adres wraz ze zmiennymi np. z takiego adresu: http://wiadomosci.onet.pl/1793016,11,item.html

jakiej funkji trzeba uzyc, wiem ze  $_SERVER['REQUEST_URI'], $_SERVER['SERVER_NAME'], $_SERVER['PHP_SELF'] zwracaja adres aktualnej strony, a mi potrzeba adres strony podanej przezemnie. 
grzegorzr
dla adresu podanego przez ciebie to najlatwiej za pomoca explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
nexis
  1. <?php
  2. print_r($_SERVER);
  3. ?>

I znajdź sobie odpowiednią zmienną.
wrzasq
parse_url()

@nexis: chodzi o wyciaganie danych ze stronga, sadze, ze nie chodzi o pisanie skryptu dla onet.pl winksmiley.jpg.
KuKa
link  z onetu byl przykladowy winksmiley.jpg.
Chodzi mi o parsowanie strony na ktorej jest utworzony mod rewrite, macie moze jakies male przyklady w jaki sposob pobrac wlasciwy adres? 

Jesli chodzi o zmienne SERVER to w jakis posob mam z nich skorzystac aby pobrac url z innej strony niz strony aktulanie przegladanej?
wrzasq
@KuKa: nie korzystasz z $_SERVER, przeciez napisalem, ze nexis zle cie zrozumial.

jesli na serverze jest mod_rewrite, to nie pobierzesz "prawdziwego" adresu, bo wlasnie to, co masz w linku jest prawdziwym adresem. to ze plik na serverze jest wywolywany z innymi parametrami, to dla zewnetrznych zrodel jest kompletnie niewazne - ty do danej strony odwolujesz sie przez taki adres i koniec.

a jesli chcesz pobrac odpowiednie elementu adresu, to podalismy ci juz: parse_url() (wzglednie explode(), ale to lopatologia w tym konkretnym wypadku winksmiley.jpg ).
KuKa
aha to takie buty smile.gif, a moze wiecie w jaki sposob latwo sparsowac taka strone? jakies rady? parsuje sie tak samo jak strony bez mod_rewrita??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.