Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Niezmienna strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Riotq
Witam,

już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pewien problem. Jeżeli ktoś mogłby mnie chociaż nakierować to byłbym bardzo wdzięczny. Otóż, kiedy wchodzi się na niektóre strony w sieci to okazuje się, że jedne wyglądają lepiej a inne gorzej pod rozdzielczością jaką mam ustawioną. Innymi słowy, na stronach tych w zależności od ustawionej rozdzielczości zwiększają się bądź zmniejszają odległości od brzegów przeglądarki itd.

Są jednak takie strony na które zmiana rozdzielczości zupełnie nie wpływa. Pod każdą rozdzielczością wygladają dokładnie tak samo... Nie wiem za pomocą jakiej techniki jest to robione, ale bardzo chętnie bym się tego dowiedział biggrin.gif
tomekpl
Cytat(Riotq @ 15.08.2008, 00:50:45 ) *
Nie wiem za pomocą jakiej techniki jest to robione biggrin.gif

Na pewno nie php. Musisz w swoich style.css ustawić coś podobnego:

#strona{
background-color: #fff;
width:100%;
min-width:800px;
max-width:1800px;
margin:0px auto;
}

background-color - kolor strony
width:100% - szerokosc na cały ekran
min-width: - minimalna rozdzielczosc
max-width: - maxymalna rozdzielczosc
margin:0px auto; - marginesy od kazdej strony

potem w index.html

w head:<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

a w body:

<div id="strona">
// dalszy kod..
</div>
</body>
</html>
Riotq
Chyba nie do końca o to mi chodziło... To co Ty podałeś to conajwyżej sprawi, że moja strona będzie zajmować 100% okna przeglądarki... Co nie zmienia faktu, że nic pozatym mi się nie podopasowuje... Chyba że dalej każdego diva itd ustawiał bym jakoś na procentach itd... ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że to się tak robi...
mch.frnc
Mój pierwszy post więc - Witam (:

Riotq, a może podałbyś przykład jakiejś strony która wygląda tak jak to opisujesz? myślę, że to ułatwiłoby trochę sprawe...
ferrero2
To uwierz że tak to się robi.
Strony można robić na dwa sposoby. Można budować szablony stałej szerokości czyli podawać wysokość i szerokość w pixelach.
Można też budować strony płynne wtedy wszystko musi być podawane w procentach ponieważ wtedy każdy element dostosowuje w zależności od rozdzielczości ekranu jak również do rodzaju przeglądarki(np. firefox używa kart przez co zmniejsza wysokość strony, kiedy podamy height w procentach to strona się zmniejszy.)
Dużo lepszym rozwiązaniem jest zapoznanie się z danymi statystycznymi na stronie ranking.pl (badamy zapotrzebowanie na przeglądarki, Przedewszystkim na rozdzielczości najczęściej stosowane przez użytkowników internetu).
Na chwilę obecną najpopularniejsza rozdzielczość to 1024/768 która jest już wypierana przez 1280/1024). Użytkownicy korzystający z 800/600 to już przeszłość w zasadzie około 2/3 % także Oni mogą sobie popatrzeć na pionowe paski przewijania.
Dostosowujesz szablon o stałej szerokości pod 1024/768 i robisz ładnie wyglądające tło które powtarzasz przez repeat-x-y w css.
Wtedy masz pewność że np Twoja czcionka która ustawiasz na 12px nie będzie wyglądała śmiesznie na divie który miał mieć 100px a dostał wielkość nadaną przez monitor 200px.
To jest oczywiście moje zdanie poparte danymi statystycznymi.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.