Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kompresja javascriptów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
coolin1986
Czy zna kto może program do kompresji Javasript'ów, żeby chociaż jakkolwiek zabezpieczyć swoją pracę?
Widziałem takie "skompresowane" skrypty na innych stronach. Skrypty są zapisane w jednej linijce, a zamiast normalnych nazw zmiennych są wielkie litery A, B, M i td.. takie coś jest zupełnie nieczytelne. i właśnie o taki efekt mi chodzi
nexis
Masz tak genialny skrypt, który musisz zabezpieczyć? JavaScript jest wykonywany po stronie przeglądarki, więc możesz jedynie utrudnić odczytanie kodu, ale odwrotna konwersja też nie sprawia najmniejszych trudności, więc radzę, żebyś sobie darował tego typu zabieg.

A swoją drogą tytuł "Kompresja javascriptów" zupełnie nie dotyczy zagadnienia, które poruszyłeś. Raczej mówisz o obfuscatorach, a tutaj przydatny konwerter.
coolin1986
Rada darować to sobie niestety mnie nie satysfakcjonuje. smile.gif Pytam o program
nexis
Cytat(coolin1986 @ 6.10.2008, 17:14:14 ) *
Pytam o program

Podałem link!
coolin1986
Dzięki nexis, ale mi chodziło o program który tylko usuwa znaki nowego wiersza i spacje, ewentualnie podmienia nazwy zmiennych na krótsze.
Cezar708
nie chcę się wtrącać, ale z tego co zrozumiałem to nexis Ci podał odpowiednie narzędzie.

Ja ewentualnie mogę dać Ci jeszcze przykład JavaScript Minification Tool, a dokładniej YUI Compressor, ale to na pewno nie zabezpieczy, tylko zmniejszy wagę kodu (usunie "entery" i nadmiarowe spacje)

Pozdrawiam
Cezar708
paziek
Jeśli twój kod jest taki zaawansowany, to tego typu "pakery" prawie napewno niepoprawnie go skompresują. Kiedyś próbowałem (użyłem kilku różnych, w tym YUI) i kod nie działał po spakowaniu.

To może być dobre dla skryptów typu
Kod
If(alaMaKota) {
document.write('Ala ma kota');
} else {
document.write('Ala nie ma kota');
}

Ale cokolwiek bardziej skomplikowanego - obfuskuj samemu. Dodaj komentarze, abyś sam wiedział później o co chodzi, a na świat wywalaj takie bez komentów.
Ewentualnie sam sobie napisz obfuscatora pod swój skrypt, nie jest to jakieś nadzwyczaj trudne - wkońcu sam robisz super tajne skrypty.
No i tak jak już wcześniej było wspomniane - JavaScript zawsze da się odczytać, niczym go nie zakodujesz, bo skoro przeglądarka potrafi go skompilować, to człowiek potrafi odczytać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.