Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośnik do najnowszego rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
stevcio
Witam,
mam stworzoną bazę danych z galerią zdjęć. Klikając w odnośnik GALERIA chciałbym aby wczytywało się ostatnio dodane zdjęcie. Aktualnie końcówka linka wygląda tak "&id=1" tak więc wgrywa mi się zdjęcie z id=1. Co powinienem dopisać do skryptu i czym zastąpić "&id=1" aby wczytywało się ostatnie zdjęcie czyli ostatnio dodane id?
tomek_swat
użyj tej funkcji
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-insert-id.php
pzdr
phpion
Cytat(tomek_swat @ 8.10.2008, 07:15:03 ) *

Najpierw sam poczytaj co robi ta funkcja, a dopiero potem pomagaj.

Aby uzyskać id najnowszego rekordu (ostatnio dodanego) możesz zrobić to na conajmniej 2 sposoby:
  1. SELECT id FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT 1

lub (lepszy):
  1. SELECT MAX(id) FROM tabela

Dzięki temu uzyskasz ostatnie id wpisane do bazy (czyli id najnowszego rekordu).
stevcio
No ok, tylko jak tego użyć w odnośniku? Nie chodzi mi o to żeby dowiedzieć się jaki jest największy numer id tylko o funkcję, którą mogę umieścić w odnośniku (linku) do galerii np. coś takiego:
www.domena.pl/galeria/galeria.php?id= [i tutaj coś wpisać aby otworzyło się najnowsze zdjęcie czyli zdjęcie z największym id]. Oczywiście nie chodzi o to żebym po każdym dodanym zdjęciu zmianiał ręcznie odnośnik tylko o to żeby automatycznie wychwytywał największe id i je otwierał.
phpion
Najpierw pobierz dane:
  1. <?php
  2. // polaczenie z baza danych pomijam
  3. $q = mysql_q***y('zapytanie') or die(mysql_error());
  4. $id = mysql_r****t($q, 0);
  5. ?>

Potem gdzieś w szablonie:
  1. <a href="www.domena.pl/galeria/galeria.php?id=<?= $id ?>">Najnowsze zdjęcie</a>

I wszystko. Zauważ, że nie podałem Ci gotowych funkcji, a tylko pierwsze i ostatnie litery sufiksu - do Ciebie teraz należy zlokalizowanie tych funkcji w manualu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.