Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zgrywanie duzych baz danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Dsad
Mam problem. Mam dosc spora baze w ktorej jedna z tabel ma z 300 MB. I podczas exportu przez phpmyadmin wiesza sie mi na tej bazie albo np pobierze tylko 120 MB . CZy istnieja programy, sposoby aby pobrac taka duza tabele questionmark.gif?
A najlepiej aby pobrac taka tabele(baze) w kawalkach np po 40 MB jako osobne pliki *.sql
suchy1
proponuje zrobic to prze konsole w windows i eksportowac kazda tabele osobno. Dodatkowo eksportujac uzyj parametru ktory nie tworzy komentarzy (plik bedzie mniejszy).

Więcej informacji pod adresem: www.dev.mysql.com/doc/refman/6.0/en/mysqldump.html
Dsad
Cytat(suchy1 @ 13.10.2008, 07:06:34 ) *
proponuje zrobic to prze konsole w windows

a tak prosciej ?
nie wiem o jakiej konsoli rozmawiamy ;/ .. ta po wpisaniu cmd questionmark.gif?
jak polaczyc sie tam z baza danych ?
jak skonstruowac takie zapytanie ?
suchy1
Cytat(Dsad @ 13.10.2008, 07:54:24 ) *
a tak prosciej ?
nie wiem o jakiej konsoli rozmawiamy ;/ .. ta po wpisaniu cmd questionmark.gif?

zgadza się

W skrocie: w folderze MySQl/bin. Otworz plik tekstowy, w nim wpisz % cmd. Plik zamknij i nazwij go np. start.bat. Uruchom ten plik i w konsoli wpisz:
  1. mysql -u login -p hasło -h IP_serwera
. jak sie polaczysz wybierasz baze danych
  1. USE nazwa_bazy_danych;
.
Baze eksportujemy za pomoca polecenia:
  1. mysqldump [options] db_name [TABLES] > C:/moja_baza.sql

Jeżeli pomoglem, kliknij na przycisk "Pomógł" rolleyes.gif
Dsad
Cytat(suchy1 @ 13.10.2008, 08:00:49 ) *
w folderze MySQl/bin. Otworz plik tekstowy, w nim wpisz % cmd. Plik zamknij i nazwij go np. start.bat.

eh
MySQL/bin a skad ja ci wytrzasne taki katalog questionmark.gif?

no bo na pewno przeciez ni chodzi o stworzenie go samemu ... a jesli nawet i tak to jak stworze plik bat z wpisem % cmd to on mi pokaze pewnie wersje XP
misiek172
to ściągnij sobie baze danych mysql i tam masz taki katalog, chodzi o to ze w tej bazie którą ściągniesz będą pliki interpretujące twoje polecenia MYSQL i będziesz mógł sobie zrobić dumpa z innego serwera

http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html#downloads
Dsad
Cytat(misiek172 @ 13.10.2008, 08:17:06 ) *
to ściągnij sobie baze danych mysql i tam masz taki katalog, chodzi o to ze w tej bazie którą ściągniesz będą pliki interpretujące twoje polecenia MYSQL i będziesz mógł sobie zrobić dumpa z innego serwera

http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html#downloads

moze i wkurza to was ale jak widac laikiem jestm w tej dziedzinie no moze prawie tongue.gif
"sciagnij sobie baze danych mysql " - latwo powiedziec .... no przeciez dostep do bazy mam tylko poprzez phpmyadmin ... dostepu do katalogow gdzie faktycznie to jest trzymane nie mam
misiek172
nie musisz mieć dostępu do katalogu bazy danych serweru, wystarczy że będziesz miał dostęp do mysql u siebie na komputerze który będzie interpretował twoje polecenia do bazy danych na jakiś serwerze tupu:

1. mysqldump [options] db_name [TABLES] > C:/moja_baza.sql

Poprostu ściągnij mysql z tego linku co ci podałem i reszte wykonaj według @suchy1
suchy1
Cytat(Dsad @ 13.10.2008, 08:19:59 ) *
moze i wkurza to was ale jak widac laikiem jestm w tej dziedzinie no moze prawie tongue.gif
"sciagnij sobie baze danych mysql " - latwo powiedziec .... no przeciez dostep do bazy mam tylko poprzez phpmyadmin ... dostepu do katalogow gdzie faktycznie to jest trzymane nie mam

jezeli mozesz to utworz kopie bazy danych (automatyczna) wiekszosc firmy hostingowych udostepnia taka opcje, albo popros admina o zrobienia dumpa o pliczek (chyba najszybsze wyjscie).
Pozdrawiam
Dsad
hmmm no mam ten mysql

w tym katalogi nie ma pliku txt.
stwozylem nowy i wpisalem w nim : "% cmd" oczywiscei bez "

jak do uruchamiam .... to pokazuje mi sie info o windowsie i prawach autorskich
suchy1
Pierwsze pytanie, masz baze danych na swoim komputerze ?, jezeli nie to cyz mozesz polaczyc sie z serwerem mysql ? (wiekszosc firm blokuje zew. polaczenia). Jaka masz wersje windowsa XP ?

mowiles ze jak robisz eksport bazy przez phpmyadmin to masz zwisa, moe sprobuj poczekac z 20 minut. Ten zwis to moze poprostu tyle trwa eksport bazy
Dsad
Nie nie moge tej bazy pobrac z sieci
No nie wiem jak to sparwdzic czy moge sie polaczyc
Tabale jest duza .. pobieranie sie zaczyna.. ale sciaga ok 120 MB i tak jakby sie rozlacza(konczy pobieranie)... ale sesja nie jest zerwana

XP profesional 5.1.260
suchy1
Cytat(Dsad @ 13.10.2008, 08:52:57 ) *
stwozylem nowy i wpisalem w nim : "% cmd" oczywiscei bez "
jak do uruchamiam .... to pokazuje mi sie info o windowsie i prawach autorskich

w moim przypadku pokazuje się:
Kod
C:\MySQL\bin>cmd
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
Š Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\MySQL\bin>_

i kursos miga w tym miejscu wpisujesz komendy które Ci podałem to tak na przyszlosc.

Cytat(Dsad @ 13.10.2008, 09:19:56 ) *
No nie wiem jak to sparwdzic czy moge sie polaczyc

Dlatego wejdz przez konsole w Windows (moim sposobem lub recznie) do katalogu BIN w katalogu MYSQL. Nastepnie:
  1. mysql -u login -p hasło -h IP_serwera

Jezeli sie polaczysz to kilka postów wczesniej podalem Ci komende na robienie backup. Jezeli sie nie polaczysz (raczej) pozostaje Ci poprosic admina o pomoc. Dziwie sie ze posiadasz taka baze danych a nie znasz podstaw dot. baz danych. No ale to juz nie moja sprawa.
Pozdrawiam
misiek172
nie tyle że podstaw bazy nie zna ale kompletnie podstaw systemu operacyjnego, jak można próbować wysyłać polecenia jak się nie wie co to jest konsola command :|
Dsad
No jestesmy blizej
IP dodane
Uzylem tez SQL Manager 2007 i niby lacze sie z serwerem tutaj i dodaje baze ale wywala mi komunikat
Kod błędu: 2003
Sprawdź czy wprowadzony port i nazwa komputera są poprawne i czy zdalny serwer jest uruchomiony. Często zdarza się, że port przez który ustanawiane jest połączenie z serwerem MySQL (domyślnie 3306) jest wyłączony z powodów bezpieczeństwa na lokalnej zaporze ogniowej, firmowej zaporze ogniowej lub zaporze ogniowej zdalnego serwera. Port zdalnego serwera może być również wyłączony przez dostawcę usług internetowych, lub wsparcie dla protoołu TCP/IP jest wyłączone w serwerze MySQL. Upewnij się u swojego administratora systemu lub dostawcy usług internetowych. Aby ominąć takie ograniczenia możesz użyć tunelowania SSH i HTTP.

To samo tzn ten sam kod bledu wyrzuca mi przez konsole ale jak podaje :
mysql -u login -p hasło -h IP_serwera
On prosi mnie jeszcze raz o haslo : ENTER password : wpisuje to samo haslo i pojawia sie ten sam kod bledu
misiek172
możliwe że jest zablokowany dostęp zdalny do serwera, jest jeszcze jedna opcja, są skrypty php (sam takiego używam) które robią zrzut całej bazy do pliku na serwerze, ja taki plik odpalam codziennie o 12 przez cron, musiałbyś taki skrypt odpalić, on by ci zrobić zrzut bazy na serwer i potem pobrać go np. Total commanderem z serwera
suchy1
Cytat(misiek172 @ 14.10.2008, 07:40:58 ) *
możliwe że jest zablokowany dostęp zdalny do serwera

dokladnie, każdy blokuje zew. dostęp do mysql, mssql. najszybciej poprosic admina o eksport bazy dnaych na FTP (lub pojedynczych tabel).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.