Hmm oki tutaj jest caly kod
tutaj zawartosc tabeli
INSERT INTO `plan_1a` (`id_plan`, `nr`, `godzina`, `Poniedzialek`, `Wtorek`, `Sroda`, `Czwartek`, `Piatek`, `Sobota`, `Niedziela`) VALUES
(1, '1', '8.00 - 8.45', 'Polski', 'Matematyka', 'Religia', 'W-F', 'Historia', 'Matematyka', 'Matematyka'),
(2, '2', '8.55 - 9.40', 'Polski', 'Biologia', 'Matematyka', 'WOLNE', 'Matematyka', 'Historia', 'Matematyka'),
(3, '3', '9.50 - 10.35', 'Matematyka', 'Biologia', 'Matematyka', 'Biologia', 'Matematyka', 'Niemiecki', 'Matematyka'),
(4, '4', '10.50 - 11.35', 'Historia', 'Matematyka', 'Geografia', 'Fizyka', 'Historia', 'Geografia', 'Matematyka'),
(5, '5', '11.45 - 12.35', 'Matematyka', 'WOLNE', 'Matematyka', 'Matematyka', 'Matematyka', 'Matematyka', 'Matematyka'),
(6, '6', '12.40 - 13.25', 'Matematyka', 'WOLNE', 'Matematyka', 'Matematyka', 'Matematyka', 'Religia', 'Matematyka');
KOD PHP
<?php
$dzien=dzien_tyg
(date("w")); //aktualny dzien w postaci slownej (funkcje dzien_ty()tutaj uzylem wlasne) $godzina=date("H:i"); //aktualna godzina, lecz ustawimy samoczynie zeby wiedzial ze wkoncu ten kod dziala:) daje na 8.00 - 8.45 (taka sama jaka jest w bazie danych) $godzina_orginal='8.00 - 8.45';
echo $godzina_orginal; //wyswietla mi tu 8.00 - 8.45 ?>
$zapytanie="Select `$dzien`,`godzina` from plan_1a where `godzina`='$godzina_orginal' ";
$wynik=mysql_query($zapytanie);
$liczba=mysql_num_rows($wynik);
echo $liczba;
Glownie ten kod polega na tym ze stronka pobiera automatycznie aktualna godzine czasu, nastepnie ta godzine porownuje z godzinami jakim ma w bazie danych( jest to dzienniczek ucznia, i np jesli aktualna godz bedzie 8.17 to mam funkcje ktora mowi ze w tym czasi trwa lekcja od 8.00 - 8.45 i przypisuje do zmiennej $godzina_orginal='8.00 - 8.45' i nastepnie to dodaje do zapytanie w sql, ale zapytanie nie dziala jak napisze `godzina`='$godzina_orginal' wyswietla 0 natomiast jak napisz `godzina`='8.00 - 8.45' wyswietla prawde.... I nie wiem czemu nie dziala jak przypisze zmienna.... tak jakby ta zmienna $godzina_orginal nie ma wartosci w zapytaniu...