Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak wyswietlic cyfry... arabskie :)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
phoenix84
Problem mam dosc nietypowy...

chcialbym wiedziec, czy istnieje cos (funkcja, komenda, tag - cokolwiek) do automatycznej konwersji cyfr na cyfry arabskie...

juz wyobrazam sobie karpia jakiego strzeliliscie... przeciez w szkole uczono, ze nasze cyfry sa arabskie... pomine juz historie...
ale ja cyframi arabskimi nazywam znaki uzywane w swiecie arabskim... ktore tu (mieszkam w Egipcie ;D) zwane sa cyframi indyjskimi... smile.gif)) a w Indiach uzywa sie jeszcze innych (?!?)...

wiec ogolnie chcialbym na ekranie zamiast: 1234567890 widziec ich arabskie odpowiedniki winksmiley.jpg.

przeszukalem kawal netu w tym temacie... ale wpisywanie czegokolwiek w stylu 'cyfry arabskie' ze wzgledu na nazwe nie zdaje egzaminu... winksmiley.jpg

jakiego rozwiazania oczekuje? jakiegokolwiek... tydzien temu mialem problem z zapisem strony od prawej do lewej (po arabsku)... i wygrzebalem dir="rtl" dla sekcji body... i pomoglo... moze jest tez cos podobnego na te cyfry? winksmiley.jpg

pozdrawiam

Phoenix84
korek_a
sekret to znaki specjalne
od 0 do 9

۰

۱

۲

۳

۴

۵

۶

۷

۸

۹
phoenix84
dzieki bardzo...

to rozwiazauje problem... jak chce wstawic jedna sztuke... winksmiley.jpg

a nie istnieje jakis prosty sposob na automatyczna zamiane? znaczy wysylam kod do przegladarki... a ona to zamienia? czy do tego potrzebnja jest JS? nie ma nic automatycznego wbudowanego w przegladarki... tak jak wspomniany przeze mnie wczesniej "dir"?

uzywam bardzo duzo petli typu 'for'... gdzie wynik czesto jest numerowany... serwis jest dosc rozbudowany (kilkadziesiat podstrot w kilku jezykach) i w pstatecznosci dopisze jakas funkcje php zamieniajaca jedne cyfry na drugie, ale dodawanie jej teraz do kazdej petli to masakra... winksmiley.jpg

pozdrawiam

Phoenix84
webdice
Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się że na str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual powinieneś wpaść sam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.