Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Aktualizacja ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plmorpheus
Witam,

jestem początkujący w tematyce, więc proszę się nie śmiać z tego pytania smile.gif

Otóż zrobiłem sobie bazę w mysql, która jest obsługiwana przez skrypt php. Jest tam dodawanie, usuwanie, edycja, wyświetlanie - słowem standard.
Problem dotyczy jednak usuwania - otóż postanowiłem sobie, że skrypt ma wyświetlać id rekordu - miało to robić za taką liczbę porządkową podczas wyświetlania smile.gif Zauważyłem jednak, że podczas usuwania jakiegoś rekordu, id tego rekordu nie zwalnia się i podczas dodawania nowego wpisu zostaje do tegóż wpisu przydzielone nowe id (n+1), czyli wygląda to przykładowo tak:

Mam rekordy:

ID parametr1 parametr2
1 Ala Kowalska
2 Tomek Kowalski
3 Wojtek Kowalski

Po usunięciu Tomka Kowalskiego ma coś takiego:

ID parametr1 parametr2
1 Ala Kowalska
3 Wojtek Kowalski

A podczas dodawania nowego rekordu powstaje coś takiego:

ID parametr1 parametr2
1 Ala Kowalska
3 Wojtek Kowalski
4 Ola Kowalska

Jak widać ID usuniętego rekordu nie zostaje ponownie wykorzystane sad.gif Jak temu zaradzić? Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
nospor
Cytat
Jak temu zaradzić
Nijak.
Dziury w niczym nie przeszkadzają i zostaj je w spokoju. smile.gif
Gacek89
musisz zrobić osobą numeracje w skrypcie php

porostu przed pętlą zdefiniuj zmienna i daj jej wartość 1 w pętli wyświetlaj jak jako liczbę porządkową i pod koniec wykonywania pętli podnieś jej wartość o 1 
plmorpheus
Cytat(Gacek89 @ 25.11.2008, 14:41:47 ) *
musisz zrobić osobą numeracje w skrypcie php

porostu przed pętlą zdefiniuj zmienna i daj jej wartość 1 w pętli wyświetlaj jak jako liczbę porządkową i pod koniec wykonywania pętli podnieś jej wartość o 1

Hmmm nie bardzo wiem jak to zrobić sad.gif
Można prosić o jakiś przykład?
nospor
@plmorpheus po co ci zapychanie tych dziiur? Masz jakis konkretny powod czy ot zwykłą zachciankę?
plmorpheus
Cytat(nospor @ 25.11.2008, 14:51:25 ) *
@plmorpheus po co ci zapychanie tych dziiur? Masz jakis konkretny powod czy ot zwykłą zachciankę?

To nie jest zachcianka - po prostu jak wyświetlają mi się rekordy z tabeli, chciałbym, żeby była tam też liczba porządkowa.... czyli żeby to wyglądało mniej więcej tak:

|2 | Tomek| Kowalski |
|3 | Wojtek| Kowalski |
------------------------------

Nie musi to być te ID - po prostu chodzi mi, żeby po prostu wyświetlała mi się liczba porządkowa - ot chociażby żeby wiedzieć ile rekordów zostało wpisanych.
Gacek89
najlepiej do tego nadaje sie pentla for
  1. <?php
  2. for($i=1;$dane= mysql_fetch_array($result);$i++){
  3.  
  4. echo  $i.' '.$dane['parametr1'].' '.$dane['parametr2'].'</br>';
  5.  
  6. }
  7. ?>

ale ty pewnie masz to zrobione napetli while, niemusz jej przerabiac zbyt moncno tez sie da zrobic tongue.gif

1. <?php
  2. $i=1;
  3. while($dane= mysql_fetch_array($result)){
  4.  
  5. echo  $i.' '.$dane['parametr1'].' '.$dane['parametr2'].'</br>';
  6. $i++
  7. }
  8. ?>
nospor
Cytat
To nie jest zachcianka - po prostu jak wyświetlają mi się rekordy z tabeli, chciałbym, żeby była tam też liczba porządkowa wyświetlała..
czyli zachcianka winksmiley.jpg spowodu jednej rzeczy chcesz zmieniac zupelnnie niepotrzebnie co innego. Nastepnym razem mow od razu w czym problem

Gacek podal ci rozwiazanie wyzej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.