Zaczynam dopiero nauke php, mysql. Za zadanie postawiłem sobie stworzenie prostej bazy, formularzy zapisujących do bazy i odczyt. Niestety zatrzymałem się w jednym miejscu.
Mam baze (tabele z której pobieram dane):
CREATE TABLE `pracownicy` ( `id_prac` int(3) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `im_naz` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`id_prac`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=3 ;
Następnie Selecta który pobiera dane username2.php
Kod
<?php
// podłączamy plik connection.php
require "connect.php";
// wywołujemy funkcję connection()
connection();
// wybór do pola listy z bazy danych
$query="SELECT id_prac,im_naz FROM pracownicy";
$result = mysql_query ($query);
echo "<select name=Nazwisko value=''>Imie i Nazwisko</option>";
// printing the list box select command
while($nt=mysql_fetch_array($result)){//Array or records stored in $nt
echo "<option value=$nt[im_naz]>$nt[im_naz]</option>";
/* Option values are added by looping through the array */
}
echo "</select>";
?>
// podłączamy plik connection.php
require "connect.php";
// wywołujemy funkcję connection()
connection();
// wybór do pola listy z bazy danych
$query="SELECT id_prac,im_naz FROM pracownicy";
$result = mysql_query ($query);
echo "<select name=Nazwisko value=''>Imie i Nazwisko</option>";
// printing the list box select command
while($nt=mysql_fetch_array($result)){//Array or records stored in $nt
echo "<option value=$nt[im_naz]>$nt[im_naz]</option>";
/* Option values are added by looping through the array */
}
echo "</select>";
?>
efektem tego jest wyświetlenie pola wyboru z Imionami i Nazwiskami, o to dokładnie mi chodzi.
Chciałbym teraz to pole wstawić do strony html, (skrypt pobierający dane ma być w pliku username2.php)
Plik html wygląda tak:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> </head> <form action="dane.php" method="post"> <body> <table width="278" border="0" align="center"> <tr> </td> </tr> <tr> </tr> <tr> </tr> <tr> </td> </tr> </p> </body> </html>
w pliku tym jest już kilka formularzy które przekazują dane do dane.php.
Rezultat tego pliku username2.php chciałbym żeby został wstawiony to innej tabeli - dokładnie do kolumny id_prac(ma być wstawione tylko id pracownika a nie imię i nazwisko:
CREATE TABLE `kontrola_szczel` ( `id_kont_szcze` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `data` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00', `czas` time NOT NULL DEFAULT '00:00:00', `zmiana` int(1) NOT NULL DEFAULT '0', `oznaczenie` char(3) NOT NULL DEFAULT '', `szczelne` int(2) NOT NULL DEFAULT '0', `nieszczelne` int(2) NOT NULL DEFAULT '0', `id_prac` int(2) NOT NULL DEFAULT '0', `id_maszyny` int(2) NOT NULL DEFAULT '0', `id_dostawcy` int(2) NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY (`id_kont_szcze`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=15 ;
Niestety nie mogę sobie z tym poradzić, przeszukałem forum, google i nic, być może źle szukam.