Kod
<BR><script type="text/javascript"><BR> function otworz(adres) {<BR> noweOkno = window.open(adres, '', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=yes, resizable=yes, width=820, height=740, top=0, left=30');<BR> }<BR></script><BR>
który powoduje, że jak dam odwołanie:
Kod
<BR><a href="javascript:otworz('obrazki/1.htm')">obrazek1</a><BR>
to powinno mi się wyświetlić nowe okno z obrazkiem.
Obrazek jest wielkości np. 1600x1024 albo innej, jednym słowem różnej są wielkości, dlatego kombinowałem, aby okno otwierające było zawsze takiej samej wielkości 820x740 i obrazek zawsze w nim takiej samej szerokości (aby względem szerokości się modyfikował z zachowaniem proporcji), woboc tego stworzyłem jeszcze plik .css z takim odwołaniem:
Kod
<BR>#img {<BR> margin-bottom: 10px;<BR> max-width: 800px;<BR> width: expression(Math.min(parseInt(this.offsetWidth), 800 ) + "px");<BR>}<BR>
i w pliku 1.htm (czyli nowym oknie) odwołuję się do obrazka.
Jedna linijka max-width: 800px; zapewnia mi modyfikację obrazka np. w operze a ta na samym dole w IE.
Efekt moich kodów:
http://www.imageshock.eu/?img=3465500~problemik.jpg
Obrazek się strasznie mały wyświetla. Jak się naciśnie DALEJ i potem WSTECZ to ten sam obrazek się już dobrze wyświetla!!! Dlaczego przy pierwszym otwarciu taki mały sie wyświetla a nie od razu dopasowany do okna?