Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][GD] Problem z załączniem funkcji imagefilter()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fenix.robi
Witam,

Na zaliczenie z zajęc graficznych mamy zrobic program z filtrami 2D. Wole zrobic to w PHP gdyż odrazu poznaje "tajniki" tego języka. biggrin.gif To tyle co do wstępu, teraz szczegóły :

omawiana stronka to:

http://grafikarj.yoyo.pl/ 

lub 

http://grafikarj.cba.pl/

1) Gdy stronka działa na localhoscie to wszystko jest ok, ale gdy zamieszczam stronke na sererze to wywala mi błąd ze nie znajduje funkcji imagefilter()[yoyo.pl] lub nic nie wyswietla[cba.pl].

po sprawdzeniu :

1. <?php
  2. if (function_exists('imagefilter'))   
  3.  
  4. echo "Funkcja imagefiter istenieje" else
  5.  
  6. echo "Funkcja imagefilte nie isnieje);
  7. ?>

wyswietla ze nie itnieje. Myslałem ze jesli biblioteka GD jest załączona to tez funkcja imagefilter() tez bedzie. Moje pytanie brzmi : Jak dodać tą biblioteke do serwisu.

2. Przy filtrze "sepia" w manualu PHP znalazłem algorytm do sepii wg "microsoftu".

http://www.php.net/manual/pl/function.imagefilter.php

1. <?php
  2.  
  3. function imagesepia( $img ) {
  4.     $total = imagecolorstotal( $img );
  5.     for ( $i = 0; $i < $total; $i++ ) {
  6.         $index = imagecolorsforindex( $img, $i );
  7.         $red = ( $index["red"] * 0.393 + $index["green"] * 0.769 + $index["blue"] * 0.189 ) / 1.351;
  8.         $green = ( $index["red"] * 0.349 + $index["green"] * 0.686 + $index["blue"] * 0.168 ) / 1.203;
  9.         $blue = ( $index["red"] * 0.272 + $index["green"] * 0.534 + $index["blue"] * 0.131 ) / 2.140;
  10.         imagecolorset( $img, $i, $red, $green, $blue );
  11.     }
  12. }
  13.  
  14. ?>

lecz ten algorytm wyglada hmm.. "nieestetycznie", moze znacie jakies inne algorytmy, skrypty ktore bardziej przypominaja sepie:D

3) Na tej samej stronce są wypisane wartosci argumentow jakie poszczegolne filtry moga przyjmowac, potrzebuje dokładnie jakie są możliwe wartosci tych argumentow do filtrow z funkcji imagefilter().

Z góry dziękuje za pomoc. 
erix
Cytat
wyswietla ze nie itnieje. Myslałem ze jesli biblioteka GD jest załączona to tez funkcja imagefilter() tez bedzie. Moje pytanie brzmi : Jak dodać tą biblioteke do serwisu.

1: Jeśli admin tego nie doda do PHP, to pozostaje Ci tylko zmiana hostingu.

3: imagefilter" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Cytat
lecz ten algorytm wyglada hmm.. "nieestetycznie", moze znacie jakies inne algorytmy, skrypty ktore bardziej przypominaja sepie:D

Skoro Ci się nawet do manuala nie chciało zajrzeć, to o czym rozmawiamy? Google nie bolą, składnic z gotowymi implementacjami algorytmów jest w chorobę.
fenix.robi
Cytat(erix @ 27.11.2008, 12:13:07 ) *
Skoro Ci się nawet do manuala nie chciało zajrzeć, to o czym rozmawiamy? Google nie bolą, składnic z gotowymi implementacjami algorytmów jest w chorobę.

Ahh google juz przeszukałem wzdłuz i wszerz i natykałem sie albo na serwisy płatne typu algorytmy.pl albo algorytmy ktore po przerobieniu mi nie działały np http://www.webhelp.pl/forum/viewtopic.php?...&highlight= (lecz jeszcze raz sprobuje rozkminic ten skrypt) ALBO jak wysłałem w linku do MANUALA skrypt do sepii wg definicji "microsoftu" (wyczytałem z manuala)

Jedynie za 3 punkt mozesz miec pretensje, bo czytałem tylko manuala a nie szukałem w google, ale tutaj poleciałem juz za ciosem pisania tego temtu.

Za 1 pkt dzieki, napisze do admina moze cos pomoze biggrin.gif, ale czekam... moze ktos zna jakis tricki biggrin.gif 
erix
Cytat
Za 1 pkt dzieki, napisze do admina moze cos pomoze

Na darmowych hostingach na to nie licz.

Cytat
Ahh google juz przeszukałem wzdłuz i wszerz i natykałem sie albo na serwisy płatne typu algorytmy.pl albo algorytmy ktore po przerobieniu mi nie działały

Bo szukasz polskich materiałów. Angielski językiem informatyki, pamiętaj. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.