Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] NIE przerywanie się stringów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skie
Witam,
mam taki problem ze skryptem JS. Jego działanie polega na tworzenie listy użytkowników w danym elemencie strony. Lista ta zawiera się między znacznikami <ul> i </ul>, a każda pozycja na liście jest w ten sposób dodawana przez JS:

Kod
usersList += "<li onclick=javascript:\"$D('"+obj.id+"').value='"+name[i]+"';\">"+name[i]+"</li>";

Łatwo się domyśleć o co chodzi winksmiley.jpg
Niestety taki kod "łamie się" w miejscu value='"+name[i]+"', ponieważ name[i] nie jest jednym wyrazem, lecz dwoma lub czasami trzema i stworzona lista wygląda (już w HTML, dla użytkownika załóżmy "Adam Nowak") tak:

<li ;="'" nowak="" onclick="java script:$D('pname').value='Adam">Adam Nowak</li>

a powinno tak:

<li onclick="java script:$D('pname').value='Adam Nowak'">Adam Nowak</li>

Czy mógłby mi ktoś poprawić ten kod JS?
nevt
Kod
usersList += "<li onclick=\"javascript:$D('" + obj.id + "').value='" + name[i] + "'\">" + name[i] + "</li>";
decha-design
musiałbym spróbować z całym kodem, ale zobacz to:

1. usersList += '<li onclick="javascript:$D(''+obj.id+'').value=''+name[i]+'';">'+name[i]+'</li>';
Skie
Ani to, ani to nie działa.

Jak chcesz z całym kodem to se wstaw za name[i] np. "Adam Nowak" i sam zobacz.
nevt
mój kod działa w 100% - musisz mieć jakiś inny problem kolego... przetestuj sobie:
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
  2. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  3. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  4. </head>
  5. function test()
  6. {
  7. var usersList = '';
  8. var obj = {id: 123};
  9. var name = ['Adam Nowak'];
  10. var i = 0;
  11. usersList += "<li onclick=\"javascript:$D('" + obj.id + "').value='" + name[i] + "'\">" + name[i] + "</li>";
  12. alert(usersList);
  13. }
  14. <body onload="test();">
  15. </body>
  16. </html>

a przy okazji, następnym razem, za takie odzywki:
Cytat
Jak chcesz z całym kodem to se wstaw ...

zamknę temat, to ty tu prosisz o pomoc i należy się trochę szcunku osobom próbującym jej udzielić, to ty masz problem i ty se sprawdzasz rozwiązania...
Skie
Jednak działa Twój sposób. Zapomniałem skasować ';'

A co do

Cytat
Jak chcesz z całym kodem to se wstaw ...

To przecież nie ma w tym nic złego ani obraźliwego ani nie podważającego szacunku do osoby, do której się zwracam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.