Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Polskie znaki przy zapisie do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dave666
Witam mam takie pytanie ściągnąłem sobie gotowy system newsów w ktorym jak zapisuje mi newsa do pliku bo to na plikach text to po prostu zapisuje mi ze znakami iso a chciałbym by czytało mi jako utf-8
Victor152
A plik, którym zapisujesz newsy jest w kodowaniu utf-8?
Są także funkcje, które konwertują zestawy znaków.
dave666
to ja wkleję tu kod panelu i tak będzie najprościej
tu jest bo kod jest za długi aby na forum wkleic http://phpfi.com/392513
Plisss proszę o pomoc nie chce zeby ktos to za mnie zrobił tylko podpowiedział czego mam szukać dokłądnie w necie jakie to są funkcje a ja juz bede sie meczyc zeby to połaczyc
erix
Nie zerkałem do kodu, bo ponad 10 MiB pokolorowanego listingu w jednym pliku, to jest koszmar. Trochę badziewny mi się wydaje, skoro wszystko w jednym pliku... :S

Tak poza tym, skoro newsy są na plikach, to podejrzewam, że wystarczy zmienić kodowanie na utf-8 w HTML i przekonwertować wszystkie istniejące pliki (łącznie z newsami) np. Gżegżółką.
dave666
Cytat(erix @ 30.12.2008, 21:27:19 ) *
Tak poza tym, skoro newsy są na plikach, to podejrzewam, że wystarczy zmienić kodowanie na utf-8 w HTML i przekonwertować wszystkie istniejące pliki (łącznie z newsami) np. Gżegżółką.

super tylko jeszcze zebym wiedział jak zmienić to kodowanie w tym pliku ;( temu prosze o podopwiedz i bede szukać
Pilsener
1. Musisz zmienić kodowanie na stronie na utf-8
2. Musisz postąpić identycznie w tym panelu administracyjnym - poszukaj pliku, w którym powinien być zapisany szablon strony, być może jest on nawet modyfikowany w panelu administracyjnym
3. Po zmianie kodowania polskie znaki zapisane w plikach PHP mogą się źle wyświetlać - tak jak poprzednik radził, ściągnij sobie program
http://www.gzegzolka.com/ i przekonwertuj polskie znaki w plikach .php z iso na utf-8. Przecież sami za Ciebie tego nie zrobimy.
erix
Cytat
super tylko jeszcze zebym wiedział jak zmienić to kodowanie w tym pliku

Podpowiedź: w znacznikach <meta/>.
piotrooo89
google wie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.