Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównywanie rekordów z dwóch kolumn
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
chipoldo
Natrafiłem na taki problem. Moja struktura bazy wygląda następująco:
druzyna(druzyna_id, nazwa_druzyny)
wyniki(wynik_id, druzyna_id_1, wynik_1, wynik_2, druzyna_id_2)

Chce aby wyświetliło mecz, w którym padł najwyższy wynik(czyli największa różnica bramek), czyli przy założeniu.
8-5
7-6
6-1
powinno wyświetlić 6-1. Przy takiej opcji kolumna wynik_1 posiada wartość 6, a kolumna wynik_2 wartość 1. Niby nie byłoby problemu, bo wystarczy napisac różnice wynik_1-wynik_2 i posortować. ale co jeśli wynik_2 będzie miał większą wartość od wynik_1, tzn wynik będzie 1-6. po prostu nie umiem połączyć warunków, żeby brało pod uwagę w1 - w2 i w2-w1 i z tego brało największą różnicę...

I drugie zadanko podam, co by nie zaśmiecać forum. Struktura tabel ta sam. Muszę jednak wyświetlić wynik, który padł najwięcej razy. czyli przy założeniu:
3-1
1-3
4-4
3-2
3-3
4-3
Powinno wyświetlić wynik 3-1 jako wynik który padł 2 razy. Niestety ponownie nie potrafię wymyśleć jak zrobić by brał pod uwagę w1 i w2 , a takze w2 i w1, z tym, że nie może podliczać "trójek" z innych wyników. Mam nadzieję że za bardzo nie zagmatwałem.
nospor
ad1)
O wartosci bezwglednej ABS nie slyszal? Co ty na matematyce robisz? tongue.gif
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mat...-functions.html
chipoldo
no właśnie nie slyszal heh.Jestem początkujący, więc nie znam wszystkich funkcji stosowanych w MySQL, ale takiej strony potrzebowałem, sam nie wiem dlaczego tam nie zacząłem szukania:) nygustwo ?smile.gif Oki, to już czuje że sobie poradze smile.gif dzieki smile.gif a Czy do punktu drugiego jakaś wskazówka ?
nospor
ad2) tak na szybko
  1. SELECT *, count(*) FROM tabela GROUP BY IF (wynik_1 > wynik_2,concat_ws('-',wynik_1, wynik_2),concat_ws('-',wynik_2, wynik_1))

Sortowanie juz sobie zrob sam
chipoldo
dzięki bardzo za pomoc. temat zamknięty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.