Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]RewriteRule dwa takie same ciągi a inne zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Obecnie mam RW w takiej postaci:

Kod
RewriteRule ^dom-([a-z0-9]+)-(view)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)$ /index?$1=$2&vro=$3&numm=$4&sid=$5

rozchodzi mi się o &numm, minowicie chciałbym budować link w takiej samej formie, ale dodatkowo dla &numm2, czyli zapisałbym to:

Kod
RewriteRule ^dom-([a-z0-9]+)-(view)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)$ /index?$1=$2&vro=$3&numm=$4&sid=$5
RewriteRule ^dom-([a-z0-9]+)-(view)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)$ /index?$1=$2&vro=$3&numm2=$4&sid=$5

Jednak taki motyw się po prostu gryzie ... Można to jakoś rozwiązać?
zulus
No niestety linki musi coś odróżniać. Np daj dom2, inaczej dla rewrite to jeden i ten sam URL
Axexis
Nie mam pojęcia po co dwa takie same chcesz zrobić. Wytłumacz to nam d;
!*!
budowa pliku podglądu jest tak skonstruowana że zmienia się tylko &numm na &numm2 i od tego zależne jest wyświetlanie strony, dlatego budowa linku jest identyczna. Będę musiał to przerobić, choć szkoda że są takie ograniczenia.
erix
Ograniczenia? Przecież to logiczne - jak serwer ma odróżnić, co miałeś na myśli pisząc regułkę? (co poeta miał na myśli) Z Twojego zapisu wyszła tautologia...

Identyczny zapis do Twojego, ale działający wyglądałby tak:
Kod
RewriteRule ^dom-([a-z0-9]+)-(view)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)-([a-z0-9]+)$ /index?$1=$2&vro=$3&numm=$4&numm2=$4&sid=$5

Nie wiem, czy o to Ci chodziło, czy chcesz może dwa skrypty po sobie odpalać... Jeśli to drugie, to przez mod_rewrite tego nie zrobisz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.