Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ostatnio dodane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KomputeromaniaK
Witam!
Zrobiłem sobie uploader obrazków, ale chciałbym żeby wyświetlały mi się ostatnio dodane obrazki, jak to zrobić? Lub jaki jest do tego skrypt?
Z góry dzięki!
Gacek89
czy zapisujesz gdzies informacje o obrazkach wysłanych? np w bazie
phpion
Jak to zrobić? Pobrać listę obrazków, posortować malejąco po dacie dodania i wziąć X pierwszych. Jeśli robisz to na bazie to do zapytania dodaj ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 10 (aby pobrać 10 najnowszych) a jeśli bierzesz dane z katalogu to skorzystaj z filectime (http://pl.php.net/manual/pl/function.filectime.php) do pobrania daty dodania pliku.
KomputeromaniaK
Ja nie znam PHP, obrazki mam zapisywane w katalogu!
publius
Czego więc wymagasz? Jeżeli nie znasz PHP, to nikt tutaj za Ciebie tego nie zrobi. phpion podał rozwiązanie, ale podstaw PHP musisz się nauczyć sam...
KomputeromaniaK
Skrypcik?
decha-design
Skrypcik sobie napisz sam, my możemy Ci najwyżej wytłumaczyć jak ma działać lub coś poprawić po Tobie etc ...

Jak chcesz gotowy ... to na Giełde (odpowiedni dział na forum) ...
phpion
Cytat(KomputeromaniaK @ 10.01.2009, 16:23:10 ) *
Skrypcik?

Tak, powinieneś do tego napisać odpowiedni skrypcik w PHP.
barthpl
Cytat(KomputeromaniaK @ 10.01.2009, 13:59:41 ) *
Zrobiłem sobie uploader obrazków
Cytat(KomputeromaniaK @ 10.01.2009, 14:07:58 ) *
Ja nie znam PHP, obrazki mam zapisywane w katalogu!

cwaniak z ciebie winksmiley.jpg

Podpowiem że wystarczy się naumieć podstaw i użyć funkcji: scandir, fileatime, arsort i array_slice.... ...mniej niż 10 linijek kodu i będzie gotowe...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.