Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieram stronę curlem, a potem pobieram z niej tekst
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marta_ww
Witajcie!

Napisałam krótki kodzik, który pobiera mi stronę do zmiennej. Teraz chciałabym aby zamiast pokazywać mi całą stronę, pokazał mi tylko tekst z pomiędzy diva
Cytat
<div class="divek">TU MOŻE BYĆ WSZYSTKO</div>

Domyślam się, że może tu chodzić o wyrażenia regularne, aczkolwiek próbowałam działać coś z preg_match, ale miałam same błędy sad.gif

Pomożecie ? Dla Was to chwilka, a mi pomoże.

dzięki
nospor
Cytat
aczkolwiek próbowałam działać coś z preg_match, ale miałam same błędy
To pokaz jak probowalas, to powiemy ci co zrobilas źle - bedziesz miala info na przyszlosc winksmiley.jpg
marta_ww
O, fajnie.
kod:
  1. <?php
  2. $strona = preg_match("#<div class=\"divek\">(.*)</div>#si", $strona, $strona_koncowa);
  3. echo $strona_koncowa[0];
  4. ?>

Nie do końca działa to dobrze.
nospor
Cytat
Nie do końca działa to dobrze.
Ok, to jeszcze wyjasnij co masz przez to na mysli smile.gif
Bo mi dziala.
marta_ww
Pobiera mi nieco więcej niż do </div>. Pobiera mi do drugiego </div>, a nie do pierwszego.
nospor
nie: (.*)
a: (.*?)
marta_ww
Ok, ale skoro się uczymy to mam pytanie czy możesz mi wyjaśnić czym się różni (.*) od (.*?) ?

Dodatkowo chciałabym się dowiedzieć co oznacza hash, znak \ oraz si w tym wyrażeniu regularnym:

Cytat
#\<div class=\"divek\">(.*)\</div\>#si

dzięki
wookieb
(.*) pobieranie zachlanne - Pobierze najwiecej tekstu jak moze. W toim przypadku np <div>text</div>lala</a></div>
(.*?) leniwe - pobierze do najmniejsza ilosc danych w twoim przypadku <div>text</div>

# wyrazenie # - Poczatek i koniec wyrazenita
si - modyfikatory http://pl.php.net/manual/pl/reference.pcre...n.modifiers.php
marta_ww
A nie lepiej zamiast # dać ^ i $ ?
wookieb
A jak sobie wlaczysz pierwszy lepszy kurs o wyrazeniach regularnych to bedziesz wiedziala co tzn ^ $ na poczatku i koncu wyrazenia regularnego. # mozesz tez zastapic /
marta_ww
Właśnie przed chwilą przeczytałam i pozostaje mi pytanie do czego służy: \ (nie przed cudzysłowiem)
wookieb
No to przeczytaj jeszcze raz. Przecież pisze w kursie jak byk co to jest. Musisz spamować forum każdą rzeczą którą nie umiesz doczytac w kursie?
http://www.programuj.com/artykuly/www/regularne.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.