Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z tablicami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Speedy04
Witam.

Kupiłem sobie książkę "PHP i MySQL" i doszedłem do działu tablice i mój problem jest taki:

1. <?php
  2. echo $arr = array('Kolor' => 'Niebieski', 'Kuchnia' => 'Meksykańska');
  3. ?>

Kiedy dopisze echo wyświetla się w przeglądarce "array". A kiedy usunę to nic się nie wyświetla (To wiadomo)

1. <?php
  2. echo $arr['Kolor'] = "Niebieski";
  3. echo $arr['Kuchnia'] = "Meksykańska";
  4. ?>

Tutaj natomiast, kiedy jest echo nie wyświetla mi się:

Kod
Kolor Niebieski
Kuchnia Meksykańska

A wyświetla mi się:

Kod
NiebieskiMeksykańska

Proszę o pomoc, gdyż nie chcę omijać żadnego tematu.

PS.
Nie wstawiłem kodu do ramki, bo nie działają.
erix
Na następny raz używaj bbcode, ramki nie działają?

Cytat
Tutaj natomiast, kiedy jest echo nie wyświetla mi się:

Bo tak kazałeś parserowi. Klucz, to jest jakby kartka z adresem, a nie konkretny dom/mieszkanie.

Jeśli chodzi o odstępy, to też ich nie wstawiłeś, a nowe linie w HTML wstawia się poprzez <br />.
Speedy04
Wiem że odstępów nie ma. Ale czy nie powinno mi się wyświetlić:
KolorNiebieskiKuchniaMeksykańska
?
kefirek
Zobacz tak

1. <?php
  2. $arr = array('Kolor' => 'Niebieski', 'Kuchnia' => 'Meksykańska');
  3. while (list ($klucz, $wartosc) = each ($arr)) {
  4.   echo $klucz.' '.$wartosc.'<br>';
  5. }
  6. ?>
erix
Cytat
Ale czy nie powinno mi się wyświetlić:

Nie powinien, bo klucze tablic są wyłącznie wewnętrznymi odwołaniami skryptu.

Bardzo uogólniając, to zapis można ujednolicić do czegoś takiego:
  1. <?php
  2. $arr = array('klucz1'=>'wartosc', 'klucz2'=>'inna wartosc');
  3.  
  4. echo $arr['klucz1']; //to tak jakby $arr_klucz1;
  5. echo $arr['klucz2']; //to tak jakby $arr_klucz2;
  6. ?>

Napisałem, że w uogólnieniu, gdyż tablice służą zebraniu pewnej grupy danych w zbiór, na których możesz wykonywać określone operacje (funkcje array_ z manuala).
Speedy04
Dzięki bardzo.

Kefirek sposób działa, a erixa nie.

Ale skoro Kefirka działa, to czy mógłbyś mi wytłumaczyć co i jak w linijkach 4-6? Byłbym wdzięczny.
artur_dziocha
Szczyt lenistwa
Sama książka kolego Ci nie wystarczy - jest jeszcze google i najlepiej php.net - tam są odpowiedzi(wyjaśnione list i while)
Nic więcej na ten temat chyba:)
erix
~Speedy04 - podałem tylko PRZYKŁADOWO, jak powinno być w rozumowaniu, a nie gotowy kod.

Zapraszam do kursu PHP i manuala na stronach odpowiednich funkcji, wykaż się inicjatywą.
Speedy04
Drogi kolego, nie jestem typem człowieka, który zawraca ludziom głowę sprawami z którymi może się uporać przy pomocy samych Googli. Mój problem jest trudno nazwać, a jak już to bardzo ogólnie. Książkę kupiłem po to aby się z niej czegoś nauczyć, a nie tracić czas na szukanie i naprawianie błędów w książce i dlatego też wymagam od niej tego, że wszystko co mi tam podają będzie ładnie działać. Poradniki są pisane językiem zbyt profesjonalnym, abym mógł go zrozumieć na poziomie "przedszkolaka" w tej dziedzinie.
artur_dziocha
Dostałeś odpowiedź od ~kefirek więc ja nie widzę problemu w znalezieniu odpowiedzi na php.net
Wytłumaczone tam jest użycie while, list i innych funkcji w przykładach. Skopiuj, popatrz i zastanów sie dlaczego to działa tak a nie inaczej. To jest chyba najlepszy sposób nauki.
Nie wiesz co masz zrobić z array szukasz na manualu i tam masz odpowiedzi na wszystkie pytania w postaci ładnie wytłumaczonych funkcji. Próbujesz dopasować którąś do swojego problemu. Analizujesz -> piszesz coś-> zapamiętujesz -> uczysz się.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.