Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zapis pliku przez formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
unlock
Mam następujący problem, mam skrypt, który pobiera ze zmiennej GET nazwe pliku, następnie wczytuje go w textarea. Chodzi mi o zapisanie zmodyfikowanej tresci w tym samym pliku. Nadpisac jego wartosc. Wiem, że służy do tego funkcja file_put_contents, czytalem manuale ale nie wiem wraz jak jej użyc

1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  2. <html>
  3.  
  4. <head>
  5.  <title></title>
  6.   <link type="text/css" rel="stylesheet" href="styl.css">
  7.  <meta name="GENERATOR" content="Quanta Plus">
  8. </head>
  9. <div>
  10. <div id="tresc_s">
  11. <?php
  12. $nazwa_pliku = $_GET['plik'];
  13. $plik = fopen($nazwa_pliku , 'r');
  14. $tekst = fread($plik, filesize($nazwa_pliku));
  15. fclose($plik);
  16. ?>
  17. <form action="czytaj.php" method="POST">
  18. <input type="submit">
  19. <textarea><?php echo $tekst; ?></textarea>
  20. </form>
  21. <br><br>
  22. </div>
  23. </body>
  24. </html>
WebKing
Dam ci skrót tego co powinieneś zrobić:
file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(); - pobiera dane z pliku np.przypisujesz ją zmiennej a potem wprowadzasz do textarea
file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(); - Nadpisuje dane w pliku
unlock
file_get_contents(); zastąpiłem inaczej, zrobilem to nieprawidłowo ?

a funkcje file_put_contents(), wystarczy, że przypisze jej zmienną z tekstem, czy jak? wlasnie tego nie moge zrozumiec
kamil4u
file_put_contents() w skrócie-(bez flag)- 1 parametr nazwa pliku , 2 parametr dane, które wprowadzasz do pliku.
Np. file_put_contents("./plik.txt","Ala ma kota"); lub file_put_contents($zmienna_z_nazwa_pliku,$zmienna_z_danymi);

Pozdrawiam
WebKing
Wybór funkcji zależy od serwera jeżeli wszystko działa to od ciebie.
  1. <?php
  2. $tekst = file_get_contents("plik.txt");
  3. echo "<textarea>".$tekst."</textarea>";
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.