Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]przypisanie treści z innego pliku do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, mam następujący problem.

Tworzę klasę odpowiedzialną za zrobienie struktury strony - działa poprawnie.
Klasa korzysta z przygotowanego layoutu na zasadzie zastępowania danych znaków ala <lay:box_1> treścią z innego pliku.
Nie byłoby problemu gdyby nie moja słaba orientacja w sposobie działania file_get_contents

analogiczny przykład:

Kod
$box__1 = file_get_contents("include/moduly/$this->box_1"); //plik istnieje
$layout = file_get_contents("include/layout/$this->layout"); // też wszystko gra
$layout = str_replace("{layout:box_1}",$box__1, $layout); // poprawnie się podpina content z pliku w miejsce {layout:box_1}

echo "$layout"

i tutaj problem
plik który czytamy poprzez file_get_contents ma rozszerzenie .php i posiada kod php, ale nie jest on interpretowany jako kod ale czysty tekst.
Rozumiem że tak działa file_get_contents.

Można to zastąpić include i require, ale jak mam zawartość z includowanego pliku przypisać zmiennej aby wyświetlić ją na miejscu które uznam za odpowiednie a nie w chwili gdy plik się includuje?

Dzięki za podpowiedzi.
Pilsener
http://pl.php.net/manual/pl/function.eval.php
erix
Cytat
Można to zastąpić include i require, ale jak mam zawartość z includowanego pliku przypisać zmiennej aby wyświetlić ją na miejscu które uznam za odpowiednie a nie w chwili gdy plik się includuje?

1. <?php
  2. require 'plik.php';
  3. $tresc = ob_get_clean();
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.