Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechowywanie danych w postaci niejawnej
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dreame4
Witam,

mam taki problem, że w bazie mysql będą przechowywane pewne dane, które muszą być w postaci niejawnej. I właśnie nie bardzo wiem, jak to rozwiązać. Tu nie chodzi o np. przechowywanie haseł zaszyfrowanych sh1 albo md5, gdzie user podaje hasło, jest ono szyfrowane i sprawdzane na zasadzie, czy ciąg pasuje. Te dane będą szyfrowane przy zapisie i odszyfrowywane podczas odczytywania ich. Chcę to naskrobać w PHP i MySQL oczywiście.

I tu właśnie moja proźba, mógłby ktoś nakierować mnie, jak to ogólnie można zrobić? Czego użyć itd.?
Myślałem o tym, że to można by szyfrować przy użyciu jakiegoś klucza, a potem przy pomocy tego klucza odszyfrować, ale nadal nie wiem, jak to w php zrobić...

Pozdrawiam,
Adam
blooregard
Przed zapisaniem do bazy możesz użyć jakis prostych szyfrów, typu szyfr podstawieniowy czy szyfr Cezara, a potem pojechać to np. ROT-13 i jeszcze jakimś XOR-em.
Po wyciągnięciu z bazy robisz w/w operacje w odwrotnej kolejności i już masz odkodowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.