Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Pytanie dotyczące bezpieczeństwa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
Napisałem system logowania oparty na sesjach i przechowuje hasło na serwerze zaszyfrowane algorytmem md5 czy to wystarczy czy mogę jeszcze się jakoś zabezpieczyć?
DREEMus
MD5 coś słaby ostatnio jest, można zrobić kolizje i MD5 będzie złamany, ale zawsze możesz przestawić się na SHA1 winksmiley.jpg
hmm, ale w sumie możesz też zrobić pole ze słowem sprawdzającym, albo CAPTCHA biggrin.gif
drzalek
Cytat(DREEMus @ 15.02.2009, 21:57:10 ) *
MD5 coś słaby ostatnio jest, można zrobić kolizje i MD5 będzie złamany, ale zawsze możesz przestawić się na SHA1 winksmiley.jpg

He he ponad 4 lata temu to było z tego co pamiętam, a zatem nie tak ostatnio, ale rzeczywiście, z tego co wiem zaleca się stosowanie SHA1, choć tam też były jakieś problemy (i też nie ostatnio smile.gif ).
Tak czy inaczej chyba nie należy popadać w paranoje. Myślę, że MD5 w zupełności wystarczy. Najważniejsze jest odpowiednie filtrowanie danych przesyłanych do bazy i tych, które są wyświetlane na stronie a pochodzą od użytkowników.
W zasadzie najlepiej filtrować wszystkie dane, czyli przychodzące, ale także wychodzące np z bazy danych, pomimo, że zostały już raz przefiltrowane na wejściu, zawsze jest to dodatkowe zabezpieczenie.

W przypadku logowania wiadomo, że trzeba filtrować dane (zapewne login i hasło), należy też pamiętać o formularzu rejestracji jeżeli taki istnieje.
peter13135
co do kodowania md5 to można robić kombinacje np

1. <?php
  2. $salt='blabla';
  3.  
  4. $haslo=md5(md5($salt).md5(md5($haslo)).$md5($haslo.$salt).$salt.$haslo)
  5. ?>

niewiem czy działą bo sporo tych nawiasów, ale wątpie by ktoś to złamał biggrin.gif
DREEMus
Cytat(drzalek @ 15.02.2009, 22:20:14 ) *
He he ponad 4 lata temu to było z tego co pamiętam, a zatem nie tak ostatnio, ale rzeczywiście, z tego co wiem zaleca się stosowanie SHA1, choć tam też były jakieś problemy (i też nie ostatnio smile.gif ).
Tak czy inaczej chyba nie należy popadać w paranoje. Myślę, że MD5 w zupełności wystarczy. Najważniejsze jest odpowiednie filtrowanie danych przesyłanych do bazy i tych, które są wyświetlane na stronie a pochodzą od użytkowników.
W zasadzie najlepiej filtrować wszystkie dane, czyli przychodzące, ale także wychodzące np z bazy danych, pomimo, że zostały już raz przefiltrowane na wejściu, zawsze jest to dodatkowe zabezpieczenie.

W przypadku logowania wiadomo, że trzeba filtrować dane (zapewne login i hasło), należy też pamiętać o formularzu rejestracji jeżeli taki istnieje.

Zgodzę się z tym w 100% filtruj wszystko i wszędzie, nie będziesz miał niespodzianek biggrin.gif
erix
Cytat
He he ponad 4 lata temu to było z tego co pamiętam, a zatem nie tak ostatnio, ale rzeczywiście, z tego co wiem zaleca się stosowanie SHA1, choć tam też były jakieś problemy (i też nie ostatnio ).

IMHO drugi jest tak samo "bezpieczny", jak pierwszy.

Cytat
co do kodowania md5 to można robić kombinacje np

Do poduszki: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44156
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23258

~DREEMus, nie dość, że cytujesz całego posta, to cała Twoja wypowiedź oprócz zgodzę się nie wniosła niczego nowego do dyskusji...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.