Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Strona początkowa dla linków + rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasamd
Witam,
dodaję u siebie na stronie seo poprzez przyjazne adresy i używanie mod_rewrite.

Natrafiłem jednak na pewien problem, powiedzmy że miałem na stronie taki plik: adres_strony.pl/artykuly.php
No i teraz robię z niego coś takowego: adres_strony.pl/artykuly/

I tu zaczyna się bolesna spadanie ze schodów: wszystkie linki wewnętrzne które są na stronie, zamiast wyglądać tak:

adres_strony.pl/link

wyglądają tak:

adres_strony.pl/artykuly/link

Poprawienie ich wszystkich jest delikatnie mówiąc, całkowicie niemożliwe. Co więc warto zrobić w tej sytuacji? Słyszałem coś o znaczniku base w html, chyba służy właśnie do określania strony bazowej dla linków wewnętrznych. Tak więc chyba powinienem dać w meta:

1. <base href="adres_strony.pl/" />

Pytanie tylko: czy nie ma żadnych przeciwwskazań?
slewin
nie rozumiem za bardzo jak to się stało że nagle przestał Ci strona działać . Musisz mieć błąd .
To powinno wyglądać tak jeśli masz np. adres www.adres_strony.pl/artykuly.php?id=12
  1. <?php
  2. Options +FollowSymLinks
  3. RewriteEngine on
  4. RewriteRule artykuly/id/(.*)/ artykuly.php?id=$1
  5. RewriteRule artykuly/id/(.*) artykuly.php?id=$1
  6. ?>

w .htaccess ładujesz tą definicje i działa . Nie muszisz znieniać linków na stronie .
lukasamd
Nie przestało nic działać, INNE link wewnętrzne są nie takie jak powinny - za katalog nadrzędny biorą artykuly a nie domenę.

Poza tym nie chcę mieć artykuly/id/X przecież przy użyciu rewrite mogę spokojnie adresy typu:

adres_strony.pl/artykuly/nowe/sprawdzone/jakis-wymyslony-tytul,X.html

przepisać na:

adres_strony.pl/artykuly.php?artykul_id=X
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.