adam1024
19.02.2009, 19:50:55
Chciałem zapytać jak sie można szybko nauczyć PHP?
Tzn. Jakie artykuły polecacie....?
Co trzeba robić jeśli ma sie ten artykuł?
wookieb
19.02.2009, 19:53:49
Teoria -> podstawowty kurs php gdziekolwiek
Potem dużo praktyki, czytanie manuala a potem artykuły na rozne tematy które cię interesują. Dużo info jest na tym forum jak tylko poszukasz.
adam1024
19.02.2009, 19:56:00
No tak tylko że mi ciężko jest z wkuwaniem na pamięc całych książek, manuali itp.
Więc czy można sie w mniej bolesny sposób nauczyć PHP?
wookieb
19.02.2009, 19:58:05
Nikt nie powiedzial, że musisz znać na pamięć. Musisz wiedzieć co możesz zrobic, jakim sposobem i zawsze można pomagać sobie manualem.
phpion
19.02.2009, 19:58:15
Cytat(adam1024 @ 19.02.2009, 21:56:00 )

No tak tylko że mi ciężko jest z wkuwaniem na pamięc całych książek, manuali itp.
A kto mówi, że musisz wszystko wykuwać na pamięć? Ja np. często sięgam do manuala w poszukiwaniu jakiejś funkcji.
adam1024
19.02.2009, 19:59:11
a możecie dać porady jak sie tego zacząć uczyć?
mike
19.02.2009, 20:00:16
Cytat(adam1024 @ 19.02.2009, 19:56:00 )

Więc czy można sie w mniej bolesny sposób nauczyć PHP?
Taaaak. Pewnie.
Można się tego nauczyć z książki
"Nauka PHP w weekend" (ta sama seria co
"Nauka windsurfingu w weekend"). Ludzie uczą się tego bardzo długo. Praktykują latami, szlifują wiedzę. W między czasie uczą się dziesiątki technologii pomocnych przy pisaniu.
No ale Ty chcesz na szybko. Mam więc poradę:
odpuść sobie. To będzie Twoje najszybsze zwycięstwo nad PHP
erix
19.02.2009, 20:01:05
Siąść na czterech literach z jakimś kursem przed nosem i próbować coś pisać.
Programowania nie nauczysz się z teorii - to tak, jak z samochodem - sama teoria nie wystarczy.
dr_bonzo
19.02.2009, 20:01:28
1. DOBRA Ksiazka - dla podstaw php
2. Tutoriale, do specyficznych zagadnien (pliki, bazy, etc.)
3. Duzo programowania samemu
4. NIE ucz sie manuala na pamiec, to czego bedziesz czesto uzywal - nauczysz sie automatycznie
5. Przejrzenie dzialow manuala (zebys wiedzial ze mozesz operowac na plikach, bazach danych, laczyc sie z poczta, ...), krotkich opisow funkcji - dzieki temu wiesz CO da sie zrobic (zliczyc znaki w napisie, zaokraglic liczbe) i gdzie tego szukac (rozdzial o stringach, r. o liczbach), mimo ze nie wiesz jak dokladnie to zrobic -> potrzebujesz dzialac na stringach -> wiesz gdzie szukac informacji o nich.
6. Duzo programowania samemu
adam1024
19.02.2009, 20:02:59
Ale ja nawet nie mam zielonego pojęcia o PHP a chciałbym go sie nauczyć... może już nie szybko ale żeby coś umieć...
piaseq
19.02.2009, 20:06:53
Cytat(adam1024 @ 19.02.2009, 20:02:59 )

Ale ja nawet nie mam zielonego pojęcia o PHP a chciałbym go sie nauczyć... może już nie szybko ale żeby coś umieć...
Z taką umiejętnością czytania ze zrozumieniem niestety nie wróżę Ci dobrej przyszłości nie tylko w programowaniu. Której ze wskazówek z postów powyżej nie zrozumiałeś?
Spawnm
19.02.2009, 20:10:59
Fantazyn
19.02.2009, 20:22:59
Jeśli dopiero zaczynasz naukę programowania, to proponuję jakąś książkę, która kompleksowo i bardzo dokładnie będzie opisywała wszysto, a nie pobierznie jak ma to miejsce przy kursach umieszczanych w internecie. Jeśli nawet przerobisz kursy w internecie to potem możesz robić bardzo trywialne błędy (logincze w lub w składni) i nawet nie będziesz wiedział dlaczego występuje błąd.
Osobiście bardzo polecam książkę "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie".
Najważniejsze jednak jest to co piszą przedmówcy... musisz samemy próbować robić jakieś przykłady. W razie problemów możesz pytać na forum.
Powodzenia w nauce : ).
tjaden
19.02.2009, 21:05:47
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z programowaniem to na początek polecam "Symfonię C++" - może troche nie na temat ale książka świetnie przedstawia podstawy programowania przydatne chyba w każdym języku w jakim ewentualnie będziesz programował.
erix
19.02.2009, 21:21:32
Już nie piszcie o książkach, niech sam trochę poczyta:
Temat: Ksiazki
_Martin_
19.02.2009, 22:45:06
Ja się uczę php w tej chwili..
Jak zacząłem? Prosto przeczytałem ksiązke "PhP W Mgnieniu oka" nic nie zrozumiałem potem pozaglądałęm w proste skrypty troche pozmieniałem i zaczełem rozumieć potem uczyłem się po kolei coś chciałęm dodać czytałem jak i czym to się je... a potem znowy czytałem i tak nauczyłem się pisać proste skrypty teraz dodaje nowe funkcje trudniejsze oraz sam pisze .
ZACZYNAŁEM np z mysql od SELECT * FROM TABLE I ECHO $moja_nazwa['imie']; a teraz to dla mnie jest śmiesznie prostą sprawą chodz dużo jest problemów jak już bym chciał połączyć 2 tabele i wyświetlić w tablicy zmieniony wynik.
Ale co bedzie mówić duzo i tak nie zrozumiesz...
PRZEDEWSZYSTKIM POLECAM KURS NA ALLEGRO 6GODZIN VIDEO KURSU PHP TAM SIĘ NAUCZYSZ W 6H PODSTAW PHP A Potem już sam bedziesz szlifował

POZDRAWIAM Wszystkich

// AKtualizacja //
Linki do tych wideo co ci mówiłem!
http://www.allegro.pl/search.php?string=kurs+phpCytat(Fantazyn @ 19.02.2009, 20:22:59 )

Jeśli dopiero zaczynasz naukę programowania, to proponuję jakąś książkę, która kompleksowo i bardzo dokładnie będzie opisywała wszysto, a nie pobierznie jak ma to miejsce przy kursach umieszczanych w internecie. Jeśli nawet przerobisz kursy w internecie to potem możesz robić bardzo trywialne błędy (logincze w lub w składni) i nawet nie będziesz wiedział dlaczego występuje błąd.
Osobiście bardzo polecam książkę "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie".
Najważniejsze jednak jest to co piszą przedmówcy... musisz samemy próbować robić jakieś przykłady. W razie problemów możesz pytać na forum.
Powodzenia w nauce : ).
Ja również aktualnie z niej korzystam! Super ksiązka
DREEMus
20.02.2009, 01:11:32
To ja też się pochwale

Ja przeczytałem kurs na jakiejś stronie, zrozumiałem "powiedzmy" 70% ... to były moje podstawy ...
Niedługo potem dostałem projekt wykonania biura nieruchomości i generalnie zostałem zmuszony do nauczenia się PHP z MySQL ...
Przy projekcie często korzystałem z forum, dostałem dużo wskazówek od ludzi w mojej sygnaturce

Obecnie mogę powiedzieć, że nadal znam podstawy PHP i MySQL, chodź projekt został skończony!

Dużo czytaj, to dużo więcej będziesz rozumiał!
rzymek01
20.02.2009, 10:36:36
Cytat
Cytat("dr_bonzo")
4. NIE ucz sie manuala na pamiec, to czego bedziesz czesto uzywal - nauczysz sie automatycznie
święta racja, po 2 latach programowania bedziesz znał automatycznie 95% funkcji, wraz z tym co one zwracają i kolejnością parametrów
soundplayer
6.06.2011, 20:29:27
To moze ja cos napisze.
Chce naucyc nie php aby pisac skrypty do stron internetowych
Z html i css sobie radze tylko zostało mi teraz php.
Obejzałem 13z13 lekcji video w ktorych było wiecej liczenia co chyba mi nie potrzebna az tak bardzo
Te video lekcje nic mi nie dały pozatym ze jak widze kod php
tu juz cos zaczynam sobie kojazyc ale zeby samemu cos co by dzialało to nie.
Moze ktos mnie pokieruje tutaj da jakies wskazowki.
chodzi mi głownie o to by nauczyc sie tworzyc skrypty do stron www.
Spawnm
6.06.2011, 20:50:06
Masz przyklejony temat z kursami, są też książki.
Poszukaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.