W zasadzie jestem już prawie na finiszu takieg ozapytania lecz problem jest z wyświetleniem własnie tej ostatniej opinii ...mysql podczas zlaczenia zwraca mi pierwszą pasująca opinię, ktora niekoniecznie jest tą najnowszą. Tutaj podaję dane aby zobrazować co potrzebuję osiągnąć:
`produkty` +----+-------+ | id | nazwa | +----+-------+ | 1 | p1 | +----+-------+ | 2 | p2 | +----+-------+ `opinie` +----+-----+-----+--------+ | id | uid | pid | tresc | +----+-----+-----+--------+ | 1 | 23 | 1 | tresc1 | +----+-----+-----+--------+ | 2 | 345 | 2 | tresc2 | +----+-----+-----+--------+ | 3 | 142 | 2 | tresc3 | +----+-----+-----+--------+ | 4 | 364 | 1 | tresc4 | +----+-----+-----+--------+ | 5 | 2 | 1 | tresc3 | +----+-----+-----+--------+ `users` +-----+-------+ | id | nick | +-----+-------+ | 23 | nick1 | +-----+-------+ | 142 | nick2 | +-----+-------+ | 2 | nick3 | +-----+-------+
..teraz potrzebuję uzyskac taki wynik
+----+-----+-----+--------+-------+ | lp | naz | oid | opinia | autor | +----+-----+-----+--------+-------+ | 1 | p1 | 3 | tresc3 | nick3 | +----+-----+-----+--------+-------+ | 2 | p2 | 5 | tresc5 | nick2 | +----+-----+-----+--------+-------+
czyli listę wszystkich produktów z ostatnio dodaną opinią oraz nazwą autora opinii.
PS: Przepraszam że użyłem XML zamiast SQL ale tylko przy XML jest czcionka o jednakowej szerokości znaków, która była potrzebna do poprawnego wyświetlenia tych pseudotabelek