Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql-real-escape-string: Access denied!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Haczyk67
Witam Forumowiczów
Loguję się jako root do bazy danych i kiedy chcę zastoswać funkcję mysql_real_escape_string pokazują:

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:/Rafcio/ss.php on line 35

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in C:/Rafcio/ss.php on line 35

sowiq
Cytat
string mysql_real_escape_string ( string $łańcuch_bez_znaków_unikowych [, resource $identyfikator_połączenia ] )

$identyfikator_połączenia
Połączenie MySQL. Jeśli identyfikator połączenia nie zostanie podany, użyte zostanie ostatnie połączenie otwarte przez mysql_connect(). Jeśli połączenie takie nie zostanie znalezione, funkcja spróbuje nawiązać połączenie tak, jakby wywołana została funkcja mysql_connect() bez argumentów. Jeśli żadne połączenie nie zostanie znalezione lub nawiązane, wygenerowany zostanie błąd poziomu E_WARNING.

Wszystko się zgadza smile.gif
Haczyk67
Tak tylko że wcześniej nawiązałem połączenie z bazą funkcją $baza=new mysqli

zalogowałem się jako root

co jeszcze może być źle?
sowiq
To użyj tej funkcji podając oba argumenty, tzn:
Cytat
mysql_real_escape_string ( $łańcuch_bez_znaków_unikowych, $identyfikator_połączenia)
Haczyk67
A jak mam uzyskać ten identyfikator?
Używam funkcji new mysqli
sowiq
Jeżeli używasz mysqli, to:
Kod
// $mysqli - obiekt MySQLi
$string = $mysqli->real_escape_string($string);

http://www.php.net/manual/en/mysqli.real-escape-string.php
Haczyk67
Dziękuję. Wszytko się zgadza. O to chodziło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.