Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] png fix
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kicaj
Poszukuje dobrego rozwiazania wyeliminowania bledu glownie w IE6 (nizsze wersje moga zostac pominiete) dla jQuery w wersji 1.3
Znaleziono dotychczas rozwiazania nie sa zbyt eleganckie lub posiadaja bledy.
Chodzi mi glownie o grafike przezroczysta umiszczona bezposrednio jak i zdeklarowana w css

smile.gif
batman
Niestety pngFix nie jest dobrym rozwiązaniem. W większości przypadków albo przeskalował mi obrazek, albo w ogóle nie zadziałał.
Poczytaj o AlphaImageLoader. Jest to dobre rozwiązanie, które w większości przypadków się sprawdza (i nie musisz używać javascript).
lord_t
Pngfixy też się opierają na AlphaImageLoaderze a nie powodują błędów walidatora css.

Ja polecam tego pngfixa:
PngFix2
kicaj
Wszystkie te rozwiazania nie dzialaja przy uzywaniu wlasciwosci 'background-repeat'...
lord_t
Ano nie działają, nie licząc powielonego tła obrazkowego złożonego z obrazków 1x1px. Jak znajdziesz rozwiązanie, które działa to daj znać:)

Zakładając, że miałbyś do powielenia niezbyt małe obrazki*, można by emulować powtarzanie poprzez zamianę jednego diva na 1+n ( 1 z oryginalną treścią, n - powielenie jednego diva w którym jest tło (bez repeat) ), ale nie spotkałem na necie takiego skryptu (może sam napiszę;) ).

_____
*) żeby np. nie wygenerować 1000 lub 5000 divów.
kicaj
Haha mam!

Genialna, wersja 2.0 alpha 3!
Podaje linka: http://www.twinhelix.com/css/iepngfix/

Przyklady po prawej stronie:)

Wada nr 1: Nie dziala przy ustawionym wlasciwosci: 'position: absolute', jakies rozwiazanie?

Mialo byc jQuery:p
batman
Cytat
Pngfixy też się opierają na AlphaImageLoaderze a nie powodują błędów walidatora css.

Ale mają jedną poważną wadę. Mają na sztywno ustawiony atrybut sizingMethod. Jeśli dodasz to do css, to możesz w niewielkim stopniu wpłynąć na zachowanie tego filtra.
A to, że jest to niezgodne ze standardami... w końcu to IE6. W tym nic nie jest zgodne ze standardami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.