Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL][PHP] Zapytanie - zmiana danych w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk20120
Witam, mam pytanie biggrin.gif
Mam tabele np. o nazwie "tabela" i chciałbym z poziomu strony zmieniac dane w tej tabeli, czyli wszystkie dane żebym jakoś mógł je zmieniać, wyświetlic wiem jak, lecz jak zrobic zmienianie tongue.gif questionmark.gif

P.S. Chodzi oczywiście o tabele w MYSQL smile.gif
patryk20120
Tak, wiem o update tylko nie mam pojęcia jak wybrać dane, które chcę aktualizować tongue.gif
piotrooo89
a jak chcesz to zrobić. albo pokaż jak to robisz tylko Ci nie idzie.
patryk20120
Mam takie coś - wyświetlanie danych:
  1. <?php
  2. if ($_SESSION['user'] == 'admin'){
  3.        echo '<font color=white><b>Zarejestrowani użtkownicy:</b></font><br><div style="width: 500; height: 600; overflow: auto;"> ';
  4.    $link=mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY login");
  5.  
  6.    while($row=mysql_fetch_array($link))
  7.    {
  8.    
  9.    echo '<font color=red>Login: <b>'.$row['login'].' - </b>Imię oraz Nazwisko: <b>'.$row['imie'].' </b><b> '.$row['nazwisko'].' .</b>Kod:<b> '.$row['kod'].'</b></font></b><br>';
  10.    
  11.    }
  12.    }
  13. ?>

i nie wiem jak się zabrac za zmianę tych danych danego użytkownika np. o loginie patryk123 potrzebne będą formularze, lecz nie znam mysql'a i nie wiem jak wyszukac danego usera w tabeli i jak zmienic mu dane :/
wookieb
W takim razie zacznij od tego
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ku...mp;aq=f&oq=
patryk20120
Czyli jak wynika z tego http://webmade.org/kursy-online/aktualizac...-kurs-mysql.php
wystarczy pobrać login, czy też kod i zaktualizować resztę questionmark.gif
np.
Kod
UPDATE `users` SET `imie` = 'zmienna z formularza,`nazwisko` = 'druga zmienna' WHERE `kod`='zmienna kodu'

P.S. Musze aktualizować wszystkie pola z tabeli, czy mogę np. samo IMIE questionmark.gif
erix
Nie musisz wszystkich...

Podajesz je po przecinku. Zalecam lekturę kursu MySQL. Eksperymentuj też trochę samodzielnie, więcej się tak nauczysz. winksmiley.jpg
patryk20120
Ok, wielkie dzięki panowie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.