Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL][MYSQL]Problem: UPDATE sięnie wykonuje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robertkaktus
Mam pewien problem,który próbowałem rozwiązać już chyba przez pół dnia i nic...otóż: Próbuję napisać mały system newsów a jako że jestem początkujący, to piszę z pomocą książki. W książce jest podany przykład, jak kod powinien wyglądać jednak gdy robię tak jak jest napisane...skrypt nie działa.
Stworzyłem skrypt odpowiadający za uaktualnianie i edycję newsów (admin_news_edit.php). Do tego skryptu wysyłany jest id newsa za pomocą GET. Następnie jest połączenie z bazą, wyświetlenie danego newsa i funkcja UPDATE która ma za zadanie uaktualnić dane o newsie,tylko, że w momencie wysłania już zaktualizowanych danychnic sie nie zmienia, tak jak by funkcja UPDATE w ogole nie była wykonana.
Poniżej zamieszczam plik admin_news_edit.php:

Kod
<?
extract($_REQUEST);
include "mysql_connect.php";

if(isset($submit)) {  // Jeżeli formularz został wysłany.
$status = '';
if($tytul == '') {  // Jeżeli pole tytuł jest puste.
$status = 'Proszę podać tytuł.<br />';
} else { // Nawiązanie połączenia z bazą danych i dodanie nowego newsa

$sql = "UPDATE nowosci SET tytul='$tytul', tresc='$tresc' , tresc_duza='$tresc_duza' , autor='$autor' WHERE id='$id'";
mysql_query($sql)
  or die(mysql_error());
$status = "News został pomyślnie zapisany.";
}
} else {
  $sql = "SELECT * FROM nowosci WHERE id='$id'";
  $resultset = mysql_query($sql) or die(mysql_error());
  $row = mysql_fetch_assoc($resultset);
  extract($row);
}
?>
<p><h1>Panel Administracyjny</h1><h1>Edytuj news'a</h1></p>

<FORM action="<?=$_SERVER['PHP_SELF']?>" method="GET">
<INPUT type="hidden" name="id" value="<?=$id?>">
<TABLE>
<? if(isset($status)) {?>
  <TR><TD colspan="2"><B><?=$status?></B><BR><BR></TD></TR>
  <? } ?>
  <TR><TD>Tytuł</TD><TD><INPUT type="text" name="tytul" value="<?=$tytul?>" /></TD></TR>
  <TR><TD>Treść</TD><TD><TEXTAREA rows="15" cols="50" name="tresc" value="<?=$tresc?>"><?=$tresc?></TEXTAREA></TD></TR>
  <TR><TD>Pełna treść</TD><TD><TEXTAREA rows="15" cols="50" name="tresc_duza" value="<?=$tresc_duza?>"><?=$tresc_duza?></TEXTAREA></TD></TR>
  <TR><TD>Autor</TD><TD><INPUT type="text" name="autor" value="<?=$autor?>" /></TD></TR>
  <TR><TD>&nbsp;</TD><TD><INPUT type="submit" name="wyslij" value="Wyślij" /></TD></TR>
</TABLE>
</FORM>
erix
  1. <?php
  2. extract($_REQUEST);
  3. ?>

To też w książce jest? Jeśli tak, to ją wyrzuć; ma zerową wartość.

Stosuj wcięcia w kodzie, bo nic nie widać; do PHP jest odpowiedni bbcode. W ogóle wykonuje Ci się warunek z zapytaniem?
robertkaktus
No to też jest w książce...wydawało mi się, że ta książka jest mądra...ale chyba nie <mysli>
Nie wykonuje się. Wyświetla mi się aktualny news, gdy dodaję jakieś zmiany i próbuje je zapisać to formularz wraca do danych początkowych, które były. Żaden błąd się nie pokazuje, nic, po prostu wraca do tego co było.
erix
Cytat
  1. <?php
  2. if(isset($submit)) {  // Jeżeli formularz został wysłany.
  3. ?>

Zmień:
  1. <INPUT type="submit" name="wyslij" value="Wyślij" />

na:
  1. <INPUT type="submit" name="submit" value="Wyślij" />

Nie tylko kod, ale i książkę. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.