W formularzu posiadam 3 radio buttony i jeden text do tego mam przycisk submit. Domyślnie formularz powinnien mi na tych polach ustawiać że pod enterem mam akcję submit(). Niestety tak nie jest :
teraz szczegółowo ... (wiem że nie mogę umieszczać htmla w php / podaje tylko przykład) proszę o odpowiedzi konkretnie dotyczące tego problemu.
plik test.php (na górze nawiera jakiś nagłówek na dole jakąś stopkę kompletnie nie wpływające na skrypt (testowałem ich usuwanie) problem jest w tym skrypcie.
<?php echo' <div id = "main2" style = "width:800px;"> <h1>Wyszukiwarka</h1>'; if ($_POST['pokaz']) { #opcja1 echo'<form method="POST" name="szukajka" action = "test.php"> <table> <tr><td><input type = "text" name="dzien2"></td></tr> <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="id" checked = "true">Numer zgłoszenia</input></td></tr> <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="msisdn" >Msisdn</input></td></tr> <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="data">Data</input></td></tr> <tr><td><input name="pokaz" type="submit" value="Wyszukaj"></input></td></tr> </table> </form><br /><br /></div>'; } else #opcja 2 { echo'<form method="POST" name="szukajka" action = "test.php"> <table> <tr><td><input type = "text" name="dzien2"></td></tr> <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="id" checked = "true">Numer zgłoszenia</input></td></tr> <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="msisdn" >Msisdn</input></td></tr> <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="data">Data</input></td></tr> <tr><td><input name="pokaz" type="submit" value="Wyszukaj"></input></td></tr> </table> </form><br /><br /></div>'; } ?>
Skrypt ma działać tak - pojawia się wyszukiwarka, wpisuje coś w polu tekstowym id jest domyślnie zaznaczone i naciskam enter = powinno się zacząć wyszukiwanie czyli powinna być akcja dotycząca opcjii nr 1 $_POST['pokaz']. Niestety formularz czyści się i pojawia mi się komunikat z opcjii nr 2 (czyli nie następuje wysłanie ).
Sytuacja działa w przypadku gdy wpiszę coś w polu tekstowym i jako drugą rzecz zaznaczę coś z radio - wtedy enter wywołuje opcję numer 1.
Oczywiście używając myszki do naciskania przycisku wszystko gra.
Chciałbym wiedzieć dlaczego jak dodam radio to w momencie ustawienia kursora na polu textowym i naciśnięciu entera formularz nie wykonuje akcji submit.
Mam nadzieję że jasno napisałem.
Pozdrawiam