Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wysyłanie Formularza a przycisk Enter
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ferrero2
Witam, przeszukałem manuale google i nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
W formularzu posiadam 3 radio buttony i jeden text do tego mam przycisk submit. Domyślnie formularz powinnien mi na tych polach ustawiać że pod enterem mam akcję submit(). Niestety tak nie jest :
teraz szczegółowo ... (wiem że nie mogę umieszczać htmla w php / podaje tylko przykład) proszę o odpowiedzi konkretnie dotyczące tego problemu.

plik test.php (na górze nawiera jakiś nagłówek na dole jakąś stopkę kompletnie nie wpływające na skrypt (testowałem ich usuwanie) problem jest w tym skrypcie.

1. <?php
  2. echo' <div id = "main2" style = "width:800px;">
  3. <h1>Wyszukiwarka</h1>';
  4.   if ($_POST['pokaz'])
  5.   {
  6.   #opcja1
  7.   echo'<h3>WYNIKI SĄ OK !!.</h3><br />';
  8.   echo'<form method="POST" name="szukajka" action = "test.php">
  9.   <table>
  10.   <tr><td><input type = "text" name="dzien2"></td></tr>
  11.   <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="id" checked = "true">Numer zgłoszenia</input></td></tr>
  12.   <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="msisdn" >Msisdn</input></td></tr>
  13.   <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="data">Data</input></td></tr>
  14.   <tr><td><input name="pokaz" type="submit" value="Wyszukaj"></input></td></tr>
  15.   </table>
  16.   </form><br /><br /></div>';
  17.   }  
  18.   else
  19.   #opcja 2
  20.   {
  21.   echo'<h3>NIE ZADZIAŁAŁ PRZYCISK ENTER !!.</h3><br />';
  22.   echo'<form method="POST" name="szukajka" action = "test.php">
  23.   <table>
  24.   <tr><td><input type = "text" name="dzien2"></td></tr>
  25.   <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="id" checked = "true">Numer zgłoszenia</input></td></tr>
  26.   <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="msisdn" >Msisdn</input></td></tr>
  27.   <tr><td><input type="radio" name="wybor" value="data">Data</input></td></tr>
  28.   <tr><td><input name="pokaz" type="submit" value="Wyszukaj"></input></td></tr>
  29.   </table>
  30.   </form><br /><br /></div>';
  31.   }
  32. ?>

Skrypt ma działać tak - pojawia się wyszukiwarka, wpisuje coś w polu tekstowym id jest domyślnie zaznaczone i naciskam enter = powinno się zacząć wyszukiwanie czyli powinna być akcja dotycząca opcjii nr 1 $_POST['pokaz']. Niestety formularz czyści się i pojawia mi się komunikat z opcjii nr 2 (czyli nie następuje wysłanie ).
Sytuacja działa w przypadku gdy wpiszę coś w polu tekstowym i jako drugą rzecz zaznaczę coś z radio - wtedy enter wywołuje opcję numer 1.

Oczywiście używając myszki do naciskania przycisku wszystko gra.
Chciałbym wiedzieć dlaczego jak dodam radio to w momencie ustawienia kursora na polu textowym i naciśnięciu entera formularz nie wykonuje akcji submit.

Mam nadzieję że jasno napisałem.
Pozdrawiam
ddiceman
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['pokaz']))
  3. ?>

?
ferrero2
Na isset - dzieje się to samo
sowiq
Bo masz
  1. <input name="pokaz" type="submit" value="Wyszukaj">

Zmienna pokaz nie zostanie wysłana jeśli przycisk nie zostanie naciśnięty (m.in. wysłanie formularza przez [Enter]). Zmień to na:
  1. <input name="pokaz" type="hidden" value="1">
  2. <input type="submit" value="Wyszukaj">
ferrero2
O to mi właśnie chodziło.
Wszystko lata.

Dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.