Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Ogółem - jak zacząć.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Anonim$$
Cześć, potrzebuje Waszej pomocy. Na początku zacząłem programować w HTML, poczytałem parę kursów, ale przecież HTML się podobno wolniej ( czy coś tam ) wczytuje niż PHP, albo inne. Chciałbym wiedzieć, co jest lepsze, i jak się tego nauczyć, jak robić dobre i estetyczne strony, itp.
Foxx
Użyj wyszukiwarki, takie pytania padały setki razy.
Wiele jest podwieszonych tematów na tym forum z podstawami.
Lion_87
Ale co chcesz się jednego albo drugiego nauczyć? Nie da się tak. Musisz uczyć się i jednego i drugiego plus dodatkowo jeszcze CSS bo to są takie podstawy stron internetowych.

@UP - Racja racja po co 100 razy pisać tongue.gif
blooregard
Cytat
ale przecież HTML się podobno wolniej ( czy coś tam ) wczytuje niż PHP

Tja, a wynikiem działania interpretera PHP jest własnie kod HTML wysyłany do przeglądarki, więc te teorie, oparte na 'podobno', słyszałem, że', 'tata, a marcin powiedział' to nie jest dobra metoda na naukę na początek.
Anonim$$
Cytat(blooregard @ 11.03.2009, 22:41:03 ) *
Tja, a wynikiem działania interpretera PHP jest własnie kod HTML wysyłany do przeglądarki, więc te teorie, oparte na 'podobno', słyszałem, że', 'tata, a marcin powiedział' to nie jest dobra metoda na naukę na początek.

Tak więc co mam zrobić? wstydnis.gif
ostrylg
Po googluj trochę, poczytaj o HTML i PHP, zobacz na co składa się tworzenie stron internetowych. Kto czyta nie błądzi winksmiley.jpg Wszystko co chciałeś wiedzieć już się dowiedziałeś, teraz czas żebyś wykorzystał to co napisano w tym temacie.
Foxx
Cytat
Tak więc co mam zrobić?

Quider
Po pierwsze: Naucz się HTML
Po drugie: Poczytaj o PHP
Po trzecie: Poćwicz na prostych skryptach
Po czwarte: Ogarnij CSS
Po piąte: Bez MySQL jak bez prawej ręki...
Teraz możesz napisać skrypt, który ładnie napisze ci, która jest godzina i jaki dzień tygodnia właśnie mamy i ile ich jeszcze zostało do końca roku. Doda to do bazy danych, a potem i tak nie będzie nikomu potrzebne winksmiley.jpg
mls
Cytat(Quider @ 11.03.2009, 23:52:28 ) *
Po pierwsze: Naucz się HTML
Po drugie: Poczytaj o PHP
Po trzecie: Poćwicz na prostych skryptach
Po czwarte: Ogarnij CSS
Po piąte: Bez MySQL jak bez prawej ręki...
Teraz możesz napisać skrypt, który ładnie napisze ci, która jest godzina i jaki dzień tygodnia właśnie mamy i ile ich jeszcze zostało do końca roku. Doda to do bazy danych, a potem i tak nie będzie nikomu potrzebne winksmiley.jpg

I po co uczyć złej kolejności?

1. Nauka XHTML
2. CSS
3. zastanowienie się, czy nie lepiej zająć się czymś innym
4. PHP + przykłady + manual
5. (opcjonalnie) bazy danych, dowolne
Quider
kolejnośc była przemyślana, bo skoro chce szlifować php to głównie potrzebuje html'a jak bedzie umial php i wyswietlac podstawowe dane to zacznie czytac cssa tongue.gif nie ma sensu uczyc sie tak gruntownie wszystkiego...
blooregard
@Foxx, Twój post powinien się znaleźć na stronie główniej tego forum...
erix
Tak jak napisali poprzednicy - szukaj, szukaj i jeszcze raz szukaj.

Wystarczy tych postów o jednym i tym samym, kolejne nie wnoszące niczego (nowego) do tematu będą nagradzane warnami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.