emiltukan
14.03.2009, 09:23:43
Ostatnio miałem okazję przenieść aplikację napisaną w PHP na nowy dedykowany serwer. Pozornie wszystko jest OK, ale pojawiają się problemy z uprawnieniami do plików.
Jednym z nich jest problem z FCKEdytor. Wrzucam zdjęcia na serwer, ale potem nie mogę ich wstawić do treści strony ponieważ nie mam do nich uprawnień i muszę wchodzić przez FTP i zmieniać te uprawnienia. Uprawnienia dla przesyłanych plików są standardowe czyli każdy może czytać i tylko właściciel ma prawa do zapisu. Takie same uprawnienia były na starym serwerze i wszystko działało poprawnie.
Wnioskuję więc, że jest problem z ustawieniami na serwerze, ale w tej sprawie jestem laikiem. Zaznaczam że SafeMode oraz OpenBaseDir są wyłączone.
Podobny problem pojawia się przy uruchamianiu zadań cron, gdzie uruchomiony skrypt nie jest w stanie utworzyć pliku z logiem, ale uruchamiając ten skrypt ręcznie plik logu jest tworzony.
Proszę o podpowiedź w tej sprawie, jak można to zmienić.
Black-Berry
14.03.2009, 10:11:41
Co to ma wspólnego z OOP?
webdice
14.03.2009, 14:17:28
Przenoszę. Jeszcze raz mi ktoś napisze temat niezwiązany z OOP w tym dziale to z miejsca ostrzeżenie.
Cytat(Black-Berry @ 14.03.2009, 10:11:41 )

Co to ma wspólnego z OOP?

Masz funkcje raportuj?
emiltukan
14.03.2009, 16:52:21
Tak mam. Nie mam tylko pomysłu co z tym zrobić. Być może zmęczenie daje już o sobie znać.
Black-Berry
14.03.2009, 18:49:25
chmod 777 nie pomaga ?
emiltukan
17.03.2009, 08:02:45
Zanim zadaję pytania to sprawdzam wszystkie możliwości. Chmod w większości przypadków pomaga, ale w tym akurat nie. Sprawdzałem już pliki konfiguracyjne php i serwera. W ostateczności mogę zmodyfikować ten edytor, aby nadawać nowym plikom konkretne uprawnienia, ale on powinien działać bez nich. Poszukam jeszcze i dam znać, co było przyczyną błędów, jeśli uda mi się to ustalić.
erix
17.03.2009, 16:50:42
Niekoniecznie. Jeśli PHP działa jako FastCGI, to on startuje jako proces użytkownika. Serwer www pracuje na innym koncie.
Czyli podczas uploadu pliku PHP tworzy jakby "Twój" plik, do którego Apache nie ma dostępu. I masz w tym wypadku dwa wyjścia: albo
chown" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualować na proces serwera, albo spróbuj dać przed zapisaniem uploadowanego pliku
umask" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Jaki? O tym w Wiki.
emiltukan
20.03.2009, 11:09:04
Ustawiłem chmod w skrypcie i po sprawie. Nie chciałem za bardzo tego robić, ale ważne, że działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.