Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] jednoczesna obsluga pola listy i buttonow
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
comanderv
witam,
pomysl mialem taki zeby stworzyc foremke o nastepujacym wygladzie:
  1. <input type="button" value="Wstecz" />
  2. <option> Opcja 1</option>
  3. <option> Opcja 2</option>
  4. <option> Opcja 3</option>
  5. <option> Opcja 4</option>
  6. </select>
  7. <input type="button" value="wstecz" />

to jeszcze nie okazalo sie trudne, ale... jestem teraz na polu Opcja 1, po kliknieciu na button Dalej chce aby w selectcie teraz byla Opcja 2, analogicznie wtedy dajac wstecz laduje na Opcje 1 lub ponownie klikajac Dalej jestem na Opcji 3...

drobne moje utrudnienie, ze jednoczesnie wszytsko musi dzialac z
  1. <script LANGUAGE="JavaScript">
  2. function selecturl(s) {
  3. var gourl = s.options[s.selectedIndex].value; window.top.location.href = gourl;
  4. }

i tu moje kolejne pytanie: czy ze skladni tej funkcji wynika ze po przejciu na powiedzmy Opcje 3 i wladowaniu strony (bo to cos ala mini przegladareczka ma byc tongue.gif ) to czy na niej domyslna opcja w polu select bedzie Opcja 3 czy wroci do Opcji 1?
pytam bo dzialam na krasnalu a na nim sa cuda niewidy nie raz i u mnie ciagle wracam na Opcja 1...

jesli ktos moglby podsunac gotowe lub polgotowe rozwiazanie co do tych buttonow bo z JSa jestem tempy jak wlatcy moch i jakis maly szepcik co do tej funkcji bo dokladnie sam nie wiem jak powinna dzialac, oczywiscie nie ja ja pisalem....
erix
Cytat
to czy na niej domyslna opcja w polu select bedzie Opcja 3 czy wroci do Opcji 1?

Wróci do pierwszego. Jeśli chcesz zmienić - ustawiaj odpowiedniej opcji wartość selected. winksmiley.jpg
comanderv
no tak...ja nie mam problemu ze zidentyfikowaniem problemu, wiec prosze nie parafrazujmy tego co napisalem tongue.gif bo jak widze rozumiemy problem ;]

funkcja ktora po kliknieciu na button ustawia select="selected" kolejnego/poprzedniego elementu pola select, ktory przy okazji po kliknieciu na jego elementy laduje strone x.html (zaleznie od select) z ustawionym selectem na ten wlasnie element,
jak zrobic? od czego zaczac? co sie przyda wiedziec i znac? i moze jakis polgotwie? ;p
erix
Kod
var opcje = document.getElementById('selekcik').getElementsByTagName('option');

for... //

Iterujesz po tablicy opcje, szukasz indeksu, który ma ustawiony selected. Potem - odwołując się do indeks+1 po prostu ten atrybut nadajesz, w czym problem? winksmiley.jpg
comanderv
hmmm a zeby nadac selected to robie:
  1. opcje[i].selected=selected

poprostu?

a problem jest w tym ze javascript znam do momentu petli warunkow i suchych kalkulacji...interakcja jezyka z htmlem i jego obektami to dla mnie czarniejsza magia smile.gif
erix
Cytat
hmmm a zeby nadac selected to robie:

Tak też można.

Cytat
do momentu petli warunkow i suchych kalkulacji

I tyle wystarczy. smile.gif

Cytat
interakcja jezyka z htmlem

Traktuj to, w tym wypadku, jako zwykłą tablicę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.