Może jeszcze porozmawiamy co jest szybsze? echo czy print ? A może o pętlach porozmawiamy? No bez jaj, jak by to miało jakieś znaczenie. Ja tam u siebie w kodzie mam oddzielone php od htmla, i piszę jak mi wygodniej, a cała prędkość polega na tym że jak ' i " jest 1 bajt czyli 8bitow, czy mu zrobisz ' czy " komputer dostanie 8 bitow, proste, ascii sie kłania, a wierz lub nie 8 bitów liczy tak samo, tylko zależy od tego ile procesów ma aktualnie w pamięci zadeklarowanych, z taką szybkością Ci przemieli. Pisz tak jak Ci wygodnie, ja czasami zapytanie do sqla w ogole piszę np tak:
Kod
pg_query("INSERT INTO tabela (asd, haf, hara, teasd) VALUES ('$_POST[asda], $_POST[asdag], $_POST[agae], $_POST[4tagf]');
Czasami piszę tak
Kod
pg_query("INSERT INTO tabela (asd, haf, hara, teasd) VALUES ('".$_POST[asda]."', ...);
Czasami w ogóle nie piszę

Piszesz tak jak chcesz i tak jak Ci wygodnie, tak jak Ci się składnie podoba. Nie patrz na takie bzdety co jest szybsze, bo to akurat w takich rzeczasz jest najmniej istotne, bardziej istotniejsze było by spytanie czy rzutowanie typu w php jest czasochłone, ale dla mnie to i tak jest bez znaczenia

A po co mi to wiedzieć? Jak mi będzie trzeba rzutować typ bo mi stringa zwraca z posta zamiast inta to i tak mu rzucę (int) i święto lasu.
Pozdrawiam.
@EDIT tam na dole kkuba
ja sobię piszę tak jak mi wygodniej i się dobrze z tym czuję, grzebiesz w moim kodzie że mówisz że to jest nonsens? Nie. To wyluzka i klep swój kod, co się mojego czepiasz, jak go nie widzisz ?

pozdro.