Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor/plugin do inteligentnego podpowiadania
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Moli
Więc w skrócie. U siebie w fw, odwołanie do modelu mam np.
  1. <?php
  2. $this->model->nazwa->metoda();
  3. ?>

a do np. biblioteki
  1. <?php
  2. $this->lib->nazwa->metoda();
  3. ?>

I zastanawiam się czy jest jakiś edytor albo plugin (np. do Eclipse) które po wyrażeniach regularnych wiedział że gdy napiszę:
  1. <?php
  2. $this->lib->nazwa
  3. ?>

to ma szukać w folderze z bibliotekami pliku "nazwa.php", jeśli go znajduje to wyświetla metody z tej klasy.

Wiem że mało prawdopodobne, ale z ciekawości chce wiedzieć smile.gif Może ktoś spotkał się z czym podobnym smile.gif
osl
przy tak długich odwołaniach jeszcze nie testowałem, ale Netbeans po stosowaniu odpowiednich komentarzy potrafi bardzo dużo podpowiedzieć winksmiley.jpg

EDIT: generalnie nie po wyrażeniach regularnych, ale po klasach radzi sobie chyba z dowolną głębokością odwołań. Grunt to zdefiniowanie typów jakie zwracają funkcję, czy to przez np. jawnie utworzoną instancje klasy czy też przez komentarze. Komentarze są zdaje się jedyną opcją jeśli chodzi o właściwości klasy.
devnul
jeśli dobrze rozumiem to używasz __get do magicznego ładowania modeli i bibliotek. Nie spotkałem się z żadnym edytorem który potrafiłby to ogarnąć i raczej takowy nie istnieje bo jest to dość karkołomne zadanie
Moli
@devnul - Wiem że to nietypowe rozwiązanie, ale taki plugin można by na 2 sposoby zrobić. Raz że wszystkie z tych informacji mam w tablicy, np. :
Kod
array (
lib = array (
cache = array ( metody ... )
)
)

To z tego mogło by pobierać, no ale taki plugin musiał bym raczej sam napisać, bezpośrednio pod moją aplikacjie. Dlatego zastanawiałem się, czy nie ma takiego pluginy, który opierał by swoje działanie na wyrażeniach regularnych.
devnul
nie tyle nietypowe, ile każda implementacja tego sposobu dobierania się do bibliotek/klas jest inna i uniwersalne działanie wymagałoby interpretacji kodu w celu wyciągnięcia informacji o używanej w danym momencie klasie. Rozwiązań które opisujesz nie ma - a przynajmniej się z nimi nie spotkałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.