Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Bot GG - pomysł na zapamiętywanie rozmów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
abdiel
Witam.
Mam bota, działa, mówi, ale chciałbym, aby zapamiętał ostanią linijkę konwersacji jaką prowadził z nim użytkownik i na tej podstawie mógł interpretować kolejne zapytania.
Jednakże nie wiem za bardzo od jakiej strony się za to wziąć, czy zapamiętywać w bd odstani tekst, czy może macie jakieś ciekawe pomysły, które mógłbym wykorzystać?
Pozdr.
Procesor
Nie ma tu zbyt wielkiego pola do popisu. Albo bazy danych, albo w plikach tekstowych(XML lub zwykłe txt). Osobiście użyłbym baz danych ale to już twój wybór
Crozin
Jak rozumiem potrzebne jest Ci to w celu pobierania "szczegółowych danych", przykładowo
Cytat
- Co chcesz zrobić
- TO I TAMTO
- Ile chcesz?
- TYLE A TYLE
No to możesz przechowywać sobie wszystkie wysłane wiadomości w jakiejś tablicy i ewentualnie pobierać sobie wartość ostatniego elementu. Będziesz miał przy okazji całą historię.

A dane przechowyawć w bazie danych najlepiej będzie.
abdiel
To pewnie tak zrobię, utworzę dla każdego użytkownika odpowiednie pola i tyle winksmiley.jpg
Zastanawiałem się nad plikami xml, ale z drugiej strony to za dużo roboty. Baza będzie szybsza i mniej kłopotliwa.
Crozin
Baza będzie IMO zdecydowanie szybsza i wygodniejsza. Warto było by rozważyć typ tabel MEMORY, gdyż nic się nie stanie, jeżeli dane z tej tabeli przepadną, a uzyskujemy dodatkowy przyrost szybkości.
abdiel
Dzięki za radę smile.gif
To może jeszcze jedno pytanie.

Lepiej zrobić analizę słów pisanych przez użytkownika w oparciu o bazę danych, w której będą odpowiednie słowa z jakiś id i drugą, która do tego id wylosuje inną równoznaczną odpowiedź.
Czy lepiej się w to nie bawić i wszystko zrobić if'em lub switch'em?
Co sądzicie?
Co będzie szybsze w działaniu? Czy może zupełnie inazcej to rozplanować?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.