Napisałem prosty skrypt uploadu:
<html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text/css"> <title>Wgraj pliki</title> </head> <div> <center><span style= "font-size:32pt;">Wgraj pliki</span> </div> <br><br> <body> <div><center> <form enctype="multipart/form-data" action="admin.php" method="POST"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="5000000"/> <input name="plik" type="file" /> <br><br> <input type="submit" value="Wyślij plik" /> </form> </div> <?php $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name']; $plik_nazwa = $_FILES['plik']['name']; $plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size']; ?> <center> <?php echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze <strong>$plik_rozmiar bajtów</strong> został przesłany na serwer!"; } ?> </body> </html> </style> <br><br> <table border="1" align="center"> <tr> <td width="100" height="50"><a href="./">Wróć</a></td> </tr> </table>
i on dobrze mi działa. Pliki dobrze się wysyłają. Dodałem na początku kodu linijkę która chroni upload hasłem:
<?php $haslo = 'tajne_haslo'; //tu ustawiasz hasło if ($haslo != $_POST['haslo']) //jesli $hasło nie równa się hasłu z formularza { ?> <br><br> <table border="1" align="center"> <tr> <td width="100" height="50"><a href="./">Wróć</a></td> </tr> </table> <?php } ?>
i gdy wejdę na stronę wpisze poprawne hasło i chce zaupladować plik to po wysłaniu plik nie wysyła się i wyskakuje Złe hasło. Domyślam się że jest to spowodowane tym że gdy plik chce się zauploadować to strona się odświeża i nie dostaje hasła i wywala komunikat.
Jak to naprawić??
2.
Jak zrobić że gdy załaduje plik to żeby każdy odstęp zamienił się na "_". Np. moja fotka.jpg na moja_fotka.jpg
3.
Jak zrobić pasek postępu najlepiej w JS (chyba się da). Szukałem na forum i google, ale nic konkretnego nie znalazłem.
4.
Mógłby mi ktoś podrzucić skrypt z upladem zdjęć z miniaturkami i żeby mi to odtwarzało na wskazanej stronie. Też szukałem ale znalazłem tylko upload, ale bez odtwarzania na danej stronie.
Z góry THX.