Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Import bazy z pliku *txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deadm4n
Witam

Mam dość głupi problem, a mianowicie nie umiem zimportowac danych z pliku *.txt. Siedze na Linuxie i chciałem troche popracować z danymi i chce je wrzucić do mysql'a takim poleceniem:
mysql -u root -e 'source /media/GRY/LINUX/deadman/Dokumenty/dane.txt' dane
Wywala błąd że jest błędna składnia. W bazie mam utworzoną tylko baze dane, żadnych tabel. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam

PS.
Właśnie zauważyłem że na bazy danych jest osobny dział, najmocniej przepraszam za pomyłke i prosze moda o przeniesienie.
Savage.Mephisto
Użycie instrukcji SOURCE wymaga wcześniejszego zalogowania się klientem bazy do serwera MySQL. Składnia polecenia:

Kod
mysql -u [nazwa_uzytkownika] -h [nazwa_hosta] -p

Jeżeli baza danych nie została wcześniej utworzona, należy ją utworzyć, np. poleceniem:

Kod
CREATE DATABASE 'nazwa_bazy' DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_generali_ci

Następnie należy wybrać bazę danych do której zostaną zaimportowane dane:

Kod
USE nazwa_bazy;

I na samym końcu dokonać ich importu używając instrukcji SOURCE:

Kod
SOURCE sciezka_do_pliku.txt;

Można to zrobić również przy użyciu 2 komend:

Kod
mysql -u root -h localhost -p < plik_txt
mysql> source plik_txt;
Deadm4n
Niestety bez rezultatów. dodam że mój plik txt wygląda w ten sposób:
asd qwe zxc
asdsd qweqw zxc
asd qweqw zxc

Czysty tekst.
hondek
to musisz pomyslec o jakims skrypcie w php ktory bedzie ci pobieral wiersze z pliku, dzielil je wedlug jakiegos separatora nastepnie tworzyl zapytanie do bazy wkladajac tam zmienne z pliku winksmiley.jpg

To do ci niezbedne to
  1. <?php
  2. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.