Mój problem jest z pewnością prosty do rozwiązania, ale jakoś mam zaćmę i nie potrafię wpaść na rozwiązanie.
do skryptu pobieram wartości do zmiennych:
<?php $id_wyrobiska = $_GET['id_wyrobiska']; $id_rodzaju_strzelania = $_GET['id_rodzaju_strzelania']; $data = $_GET['data']; $ilosc_materialu = $_GET['ilosc_materialu']; $ilosc_otworow = $_GET['ilosc_otworow']; $id_uzytkownika = $_GET['id_uzytkownika']; ?>
zmienne zawierające ID są to liczby, w bazie danych, do której chcę je zapisać kolumny są typu INT, tak samo jak ilosc_materialu i ilosc_otworow
Zapis do bazy odbywa się tylko gdy zmienne id_wyrobiska, id_rodzaju_strzelania, id_uzytkownika nie są puste, problem jest podczas zapisu do bazy wtedy gdy użytkonik nie podaje ilości materiału lub ilości otworów. MySQL się rzuca
<?php 1366: Incorrect integer value: '' for column 'ilosc_materialu' at row 1 ?>
Jak zrobić zapis do bazy gdy po drodze wpada mi wartość NULL ?
To nie dziala :

<?php $query = mysql_query("INSERT INTO strzelanie (id_wyrobiska, id_rodzaju_strzelania, data, ilosc_materialu, ilosc_otworow, id_uzytkownika) VALUES ('$id_wyrobiska', '$id_rodzaju_strzelania', '$data', '$ilosc_materialu', '$ilosc_otworow', '$id_uzytkownika');"); ?>