Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pisanie własnej aplikacji jako serwera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Fifi209
Od dawna programuję w php, chciałbym stworzyć swoją aplikację (serwer), który ułatwiłby mi pracę. Przykładowo przez php otwieram połączenie z nim, wysyłam mu informacje i on je odpowiednio wykorzystuje np. dodaje/usuwa wpis w mysql. (to przykład i raczej chyba nie trafiony)

Lepszym przykładem byłoby np.
Mam serwis i chciałbym wysyłać użytkownikom np. powiadomienia. Coś takiego byłoby idealne, taki "serwer" mógłby pobrać informacje co, komu i kiedy ma wysłać i wykonać zadanie.

Na necie nic nie mogłem znaleźć.

Jaki język? C++? Może Java (nie wiem czy się da) ?

Nie wiem jak to ugryźć, programowałem kiedyś w C++ ale na taki etap jeszcze nie doszedłem. ;d

Pozdrawiam.
sztosz
Wystarczy PHP + CRON chyba? Ale też nie do końca rozumiem dlaczego potrzebujesz akurat aplikacji serwerowej, zwłaszcza że o klienckich nic nie piszesz?
dr_bonzo
To wyglada na: chcialbym pobawic sie mlotkiem i szukam gwozdzi.
Fifi209
Chodzi mi np. mam serwer przez php się z nim łączę, wysyłam mu dane dostaję odpowiedź i robię z nimi co chcę.

Cron to nie jest to czego chce. Ja potrzebuje aplikacji, która nasłuchuje dany port, gdy dostanie informacje to wykonuje określone czynności.

A php był przykładem klienta w tym momencie.
kwiateusz
ale mozna to osiągnąć w php-cli tak jak belliash napisał odpalas zskrypt z linii poleceń i sobie działa w tle cały czas smile.gif

a jezyk dowolny, w każdym powazniejszym da sie to osiągnąć
erix
Cytat
Cron to nie jest to czego chce. Ja potrzebuje aplikacji, która nasłuchuje dany port, gdy dostanie informacje to wykonuje określone czynności.

A nie lepiej XML-RPC...?
nexis
Cytat(belliash @ 29.05.2009, 14:06:20 ) *
jak dobrze poszukasz to znajdziesz nawet gotowy serwer WWW napisany w calosci w PHP - jak Apache.

Co takiego?
Gryf
Cytat(nexis @ 29.05.2009, 21:53:28 ) *
Co takiego?

nanoweb
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.