Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery][iframe] Problem z dostępem do dynamicznego elementu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Koniczynka
Witajcie,

Koduję dynamiczny upload plików bez przeładowania strony z użyciem iframe'ów. Natrafiłem na pewien problem związany z edycją dopiero co uploadowanych plików. I tak:
- użytkownik wybiera folder i wprowadza do formularza plik, który uploaduje się bezpośrednio do danego katalogu
- generuje się miniaturka, linki i kod html się dokleja do już istniejącego
- Problem pojawia się jednak w dalszym scenariuszu.

Kiedy wgram zdjęcie A i mówię sobie - to nie to. W jego miejsce chcę wgrać zdjęcie B. Operacja wykonuje się (podmiana pliku w bazie + usunięcie starego z serwera, a dodanie nowego). Jednak nie mogę manipulować kodem html.

Oto kod do podmiany pliku - używam go zarówno do elementów , które istniały natywnie, jak i tych generowanych dynamicznie przez JS. Jego problem polega na tym, że w wypadku zdjęć natywnych (które były obecne w momencie wczytywania strony) działa on bez zarzutów. Gorzej z tymi, które są generowane przez JS po załadowaniu strony.

Myślałem też, że zamiast manipulacji na elementach, mógłbym wywoływać u rodzica funkcję, która by tego dokonywała. Jednak po wielu próbach z window.opener.funkcja, parent.opener.funkcja ... straciłem wszelką koncepcję.
Kod
function loadFile(id) {

if ($("#rodzaj").html() == 'image') {                     alert($("#NOWY").html());
                       $('#id-'+id, window.parent.document).attr("src" , $("#NOWY").html());  
                     }
                     else {
                       $('#id-'+id, window.parent.document).html($("#NOWY").html());
                     }
}
erix
Cytat
Koduję dynamiczny upload plików bez przeładowania strony z użyciem iframe'ów. Natrafiłem na pewien problem związany z edycją dopiero co uploadowanych plików. I tak:

Ale do jQuery jest masa gotowych pluginów tego typu...? Po co wyważać otwarte drzwi...

Cytat
Jednak po wielu próbach z window.opener.funkcja, parent.opener.funkcja ... straciłem wszelką koncepcję.

Nie zagłębiałem się w kod tych wtyczek, ale przeglądarki blokują powoli komunikację JS między stroną-matką a ramką.
Koniczynka
Witaj erix. Dzięki za odpowiedź. Szczerze, to zdziwiłem się, ile tego wszystkiego już jest. Jak kodowałem moje rozwiązanie, to nie znalazłem nic zadowalającego mnie. Także najprawdopodobniej zaadaptuję JQUery.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.