Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablica dwuwymiarowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sidkoz
Robię właśnie obliczanie macierzy odwrotnej w php i mam pytanko czy można nadać takiej tablicy $tab[$i][$j] jakąś wartość właściwie to czy można do jej nazwy dać jakaś wartość dodatkowo a własciwie zmienną czy do nazwy tablicy można dołączyć zmienną która by się zmieniała po każdym przejsciu pętli? Albo jak pobierać wartosc tablicy z poprzedniej iteracji do aktualnej?
erix
Prosze o tag tematu.

Cytat
jakąś wartość właściwie to czy można do jej nazwy dać jakaś wartość dodatkowo

Czytałem po parę razy i nie zrozumiałem...

Cytat
Albo jak pobierać wartosc tablicy z poprzedniej iteracji do aktualnej?

Zostaje chyba tylko utworzenie bufora roboczego...
sidkoz
Chodzi mi o to że w obliczeniach muszę korzystać z tablicy dwuwymiarowej która została wyliczona w poprzednim przejściu pętli. Czyli jak zrobić aby tablicy nadać nazwę związaną z przejściem pętli for?
peter13135
3 razy przeczytałem i niewiem o co sie rozchodzi
worulo
Też próbowałem zrozumieć ale nie da rady. Podaj kod może
pgrzelka
prościej będzie jak wrzucisz kod

a jak chcesz korzystać z danych z poprzedniego obiegu to po prostu skopiuj tablicę do zmiennej tymczasowej czyli jak wyżej napisać erix utwórz bufor roboczy...
mecenas
to zasadniczo nie jest pytanie o php, a o podstawy algorytmiki...

Poczytaj o algorytmach, obejrzyj przykłady, których w sieci znajdziesz na pęczki (niekoniecznie w php, ale kto do takich celów zaprzęga ten język?), jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o programowaniu - nie powinieneś mieć z załapaniem/przepisaniem większych problemów.
Darti
  1. <?php
  2. $tab_iteracji_0 = array(1,2);
  3.  
  4. for ($i=1; $i <=100;$i++){
  5.   $tab_temp =  $('tablica_iteracji_'.($i-1));
  6.   $tab_temp[0] = $tab_temp[0] + 2;
  7.   $('tablica_iteracji_'.$i) = $tab_temp;
  8. }
  9. ?>

ciekaw jestem czy zadziała ...
erix
  1. <?php
  2. $('tablica_iteracji_'.($i-1))
  3. ?>

AFAIK, tu powinny być klamry zamiast nawiasów okalających wyrażenie.
sidkoz
A co powiecie na zastosowanie takiej opcji
Kod

for ($it=1;$it<10;$it++)
$a=$it;
$$a=$tab[$i][$j];
${$a}[1][2]

za każdym przejściem pętli ma utworzyć tablicę dwuwymiarową do których to tablic będzie się można odwołać w obliczeniach, np odwołać się do tablicy wcześniejszej o jeden krok pętli. Właściwie potrzebuję to do wykonania odwracania macierzy, i własciwie macie rację nie znam sie na algorytmach, A może ktoś posiada algorytm odwracania macierzy metodą Gaussa?
pgrzelka
Cytat
A może ktoś posiada algorytm odwracania macierzy metodą Gaussa?
a w google nie ma ;>

http://4programmers.net/Algorytmy/Odwracanie_macierzy np tu, fakt że w pascalu ale algorytm to algorytm
erix
Zamykam. Koniec pobłażliwości. Dlaczego? Zawinił autor tematu nie czytając regulaminu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.