Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: parkowanie domeny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
blizniak
mam wykupiona domene xxxxx.com w nazwie.pl
oraz
serwer yyyy.hostit.pl na hostit.pl

w zarzadzaniu domena dalem parkowanie tej domeny na serwerze yyyy.hostit.pl

dziala to mniej wiecej dobrze tylko ze za kazdym razem jak wchodze na xxxxx.com to w przegladarce
widac ze jest oczekiwanie na serwer yyyy.hostit.pl, poza tym nie mozna zrobic np zakladki typu xxxxx.com/index.php?costamdalej
czy da sie to ustawic tak zeby bylo oczekiwanie na xxxxx.com ?
czy przekierowanie na Zewnętrzne serwery DNS lub Przekierowanie na zewnętrzny adres IP cos pomoze
erix
Trzeba PODPIĄĆ domenę (przekierowanie DNS), a nie zaparkować.
blizniak
Cytat(erix @ 10.06.2009, 09:35:00 ) *
Trzeba PODPIĄĆ domenę (przekierowanie DNS), a nie zaparkować.

w konfiguracji domeny mam cos takiego

Zewnętrzne serwery DNS
Jeżeli posiadasz już własny serwer u innego usługodawcy i chcesz, aby zamawiane domeny właśnie tam wskazywały, wybierz tę opcję. W poniższym formularzu podaj nazwy serwerów DNS swojego usługodawcy. Pamiętaj, aby nowe serwery DNS były skonfigurowane dla tej domeny (domena musi być "dopisana" do nowych serwerów DNS).

no i wpisalem tam serwery dns te ktore dostalem od uslugodawcy
no i po ustawieniu bylo napisane ze zmiana bedzie po 24 godz
i teraz po 24 godz jak wchodze na domene to strona sie nie laduje
atsuki
Podaj też domene.. łatwiej będzie ją sprawdzić.
morpheouss
Cytat(atsuki @ 13.06.2009, 12:10:57 ) *
Podaj też domene.. łatwiej będzie ją sprawdzić.

dlugosc penisa też podaj - łatwiej będzie sprawdzić czy pasuje do domeny

--
chcesz sobie podogryzać, masz PW. Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie.

~erix
atsuki
Cytat(morpheouss @ 13.06.2009, 14:30:45 ) *
dlugosc penisa też podaj - łatwiej będzie sprawdzić czy pasuje do domeny

ktoś tu ma kompleksy? Zapytam cie geniuszu.. jak chcesz sprawdzić poprawność strefy DNS, jeżeli nie znasz domeny?
morpheouss
Nie ma co sprawdzac - albo dziala albo nie! A poprawność strefy sprawdza każdy porządny interfejs użytownika na serwerze nazw, np przytoczony XName! Natomiast Ty znajac nazwe domeny mozesz ja transferować od niedoświadczonego użytkownika jakim zapewne jest blizniak, gdy ta jest niezabezpiecziona. Sam także nie podałbym Ci nazwy domeny. Za przeproszeniem c*** Ci do tego Sherlocku!

erix: Nie strasz mnie, tylko reaguj na takie sytuacje następnym razem, jeśli zależy Ci na tym, aby forum trzymało fason.
atsuki
... sprawdza poprawność wpisów? bredzisz.. skąd jakiś skrypt ma wiedzieć gdzie autor chce przekierować daną domene, subdomene, rekordy txt i inne? skrypt sprawdzi najwyżej poprawność skłądni.. a nie czy wpisał dobre numerki ip...

jak to sie ładnie mówi.. uderz w stół, a nożyce się odezwą. To, że ty byś tak zrobił, nie oznacza, że zachowają się tak wszyscy. Po kiego mi czyjaś domena? Nie jestem tak pazernym człowiekiem jak ty.

A jak mogę transferować domenę, nie znając jej kodu authinfo? kod authinfo jest wydawany na wniosek właściciela który jest sprawdzany np numerem pesel/nr dowodu i danymi personalnymi... skad miałbym mieć te dane, "szerlocku"?

Jak to forum ma trzymać fason.. to zastanów się nad tym co robisz.
morpheouss
O czym Ty mówisz? Skrypt sprawdza poprawnośc wprowadzonych danych - te nie są od razu zapisywane, lecz co jakiś ustalony czas (czyt co to CRON). W między czasie mogę wyświetlić zawartość strefy i sprawdzić czy została już zaktualizowana - nie potrzeba w tym celu żadnych zewnętrznych stron, czy narzędzi, a już napewno podawać Tobie nazwę domeny. Poza tym, jeżeli to co wpisałem zgadza się z tym co pokazuje strefa a nie działa to chyba wiadomo że coś zostało zrobione źle.

Nie chcę skłamać, ale na OVH trzeba sobie włączyć zabezpieczenie przed transferem, bez tego można przenieść domenę. A nawet jeżeli trzeba coś potwierdzić, to skąd wiesz ze nie świadom, nie wpisałby tego kodu?

Dlatego daruj sobie dalsze wywody na ten temat. Nikt nie jest tutaj na tyle naiwny.

P.S. Pisze się Sherlocku winksmiley.jpg
atsuki
Cytat(morpheouss @ 13.06.2009, 23:43:32 ) *
O czym Ty mówisz? Skrypt sprawdza poprawnośc wprowadzonych danych - te nie są od razu zapisywane, lecz co jakiś ustalony czas (czyt co to CRON). W między czasie mogę wyświetlić zawartość strefy i sprawdzić czy została już zaktualizowana - nie potrzeba w tym celu żadnych zewnętrznych stron, czy narzędzi, a już napewno podawać Tobie nazwę domeny. Poza tym, jeżeli to co wpisałem zgadza się z tym co pokazuje strefa a nie działa to chyba wiadomo że coś zostało zrobione źle.

bredzisz.. wiesz wogole jak dziala strefa dns? snitch.gif po co mieszasz cron do tego? mam wrazenie, że gdziesz coś przecztałeś i wydaje ci się że coś tam wiesz... jedyna rzecz co jest sprawdzana, to przy zmianie serwerow dns, czy na danym serwerze dns jest utworzona strefa. Nic więcej. Strefa DNS jest zapisywana na własciwym serwerze DNS i sprawdzana co czas ttl, który się ustala dla strefy i służy dla innych serwerów jako informacja, co ile mają zerkąć czy się konfguracja nie zmienila..

W strefe mozesz wpisac dowolnie wszystkie, byle by skladnia byla zachowana. Kolega na samym poczatku mial problemy z ustawieniem tego, wiec takie zalozenie co piszesz, ze sobie sprawdzasz co wpisales jest bez sensu.. bo on jest zielony. Przy podaniu domeny, mozna latwo sprawdzic strefe i powiedziec mu co jest zle.

Cytat
Nie chcę skłamać, ale na OVH trzeba sobie włączyć zabezpieczenie przed transferem, bez tego można przenieść domenę. A nawet jeżeli trzeba coś potwierdzić, to skąd wiesz ze nie świadom, nie wpisałby tego kodu?

ehh... sam nic nie wiesz, a mnie oskrażasz o coś? zastanów się nad sobą i nad tym co piszesz. Poczytaj o transferach domen, o procedurze wydania kodów authinfo i dopiero wypowiadaj się w temacie domen... a to twoje gdybanie, tonący brzytwy się chwyta. Powodzenia...

Cytat
Dlatego daruj sobie dalsze wywody na ten temat. Nikt nie jest tutaj na tyle naiwny.

Niestety.. jestem na tyle naiwny, aby starać się pomagać ludziom. A ty pierw się naucz kultury oraz nie wypowiadaj się w tematach, w których nie masz zielonego pojęcia, co pokazałeś dwa akapity wcześniej.

Cytat
P.S. Pisze się Sherlocku winksmiley.jpg

Znaczenie takich znaczków jak "" też mam tłumaczyć, czy "guglować" umiesz? snitch.gif
morpheouss
Mylisz pojęcia!
Ale przecież nie będę Tobie teraz tłumaczył że strefa DNS jest przeładowywana co pewien czas ustalony w harmonogramie zadań (czyt. cron).
Tak samo, nie będę Tobie tłumaczył, że nie potrzebujesz zewnętrznych narzędzi by sprawdzić zawartość strefy.
I po raz kolejny nie będę Tobie tłumaczył, że nie potrzebujesz zewnętrznych narzędzi by sprawdzić czy dana domena jest oddelegowana na dany serwer nazw.

I na koniec - nie myl serwera DNS z serwerem NS winksmiley.jpg
atsuki
Cytat
Mylisz pojęcia!

i kto to mowi...

Cytat
Ale przecież nie będę Tobie teraz tłumaczył że strefa DNS jest przeładowywana co pewien czas ustalony w harmonogramie zadań (czyt. cron).

cron nie ma nic do tego... ważny jest TTL co pisałem wcześniej (time to live) w danej strefie, bind lub inny programik sam odświeża, nie korzysta z crona..

Cytat
Tak samo, nie będę Tobie tłumaczył, że nie potrzebujesz zewnętrznych narzędzi by sprawdzić zawartość strefy.

eee... czy ja coś pisze o zewnętrznych narzędziach? po kiego tak skaczesz po wątku? przecież nikt tu nie pisał o zewnętrznych narzędziach...

Cytat
I po raz kolejny nie będę Tobie tłumaczył, że nie potrzebujesz zewnętrznych narzędzi by sprawdzić czy dana domena jest oddelegowana na dany serwer nazw.

po raz kolejny? a gdzie był pierwszy raz? ehh.. zrozum jedno. Cały czas piszesz, że ty wiesz, ty sobie sprawdzisz etc. I co z tego wynika? nic.. kolega co zaczął ten temat sadząc po problemie jest zielony. I on sobie nie sprawdzi, nie pobawi się tym.. bo nie wie jak po prostu, inaczej by nie zakładał tego wątku. Wiec co to za argument, że ty sobie sprawdzisz... jak to nie ty masz problem! Gdzie tu logika?
atsuki
Cytat
Jak to czytam, a uwierzcie mi sledze temat, to odnsoze wrazenie ze mowicie o tym samym tylko nie potraficie sie porozumiec :|

hmm.. być moze, w końcu nie jest obiektywny w tym akurat temacie tongue.gif

Cytat
Nie wiem po co te nerwy?

oj, ale to spokojna dyskusja ;] a jak narazie to w denerwowaniu najlepsza jest pleć piekna. a morpheouss nie jest przedstawicielem, wiec spokojna glowa tongue.gif. A wydaje mi się, że właśnie po to jest forum, aby dyskutować :]

Cytat
[...] ja bym nazwy domeny nie podal

Naprawde nie wiem co wy z tym nie podawaniem nazwy domeny... tak dla was z ciekawosci. Znacie moze forum webhostingtalk.pl? Zerknijcie do tego tematu: http://www.webhostingtalk.pl/index.php?showtopic=16429

I zastanówcie się.. dlaczego tego oni wymagają i dlaczego poprosiłem autora wątku o podanie chociaz, nazwy domeny.
blizniak
Cytat(belliash @ 15.06.2009, 07:22:56 ) *
Bo sa w sieci dostepne narzedzia za pomoca ktorych kazdy moze sprawdzic zawartosc strefy oraz serwer DNS na jaki oddelegowana zostala domena, a co za tym idzie poprawnosc wpisow oraz konfiguracji.
Z 2 strony jezeli domena jest oddelegowna na serwer X, to na serwerze X jest informacja o tym, czy domena ta zostala tam oddelegowana czy nie, co rowniez moze pelnic funkcje kontrolna. Mozna tam tez oczywiscie wyswietlic zawartosc strefy - tutaj zgadzam sie z morpheouss. Ale z 2 strony nie kazdy umie sobie z tym poradzic - tutaj przytakuje atsuki winksmiley.jpg

Natomiast moje zdanie jest takie - nie umiem sie czyms obslugiwac, to nie ruszam / nie kupuje albo stawiam flaszke i ide do kogos kto sie zna winksmiley.jpg
Niestety najlepiej jest napiasc na forum a po pewnym czasie poprostu to olac ;]

co do tych narzedzi
jak sprawdzam swoja domene za pomoca jakiegos narzedzia to czemu wyswietlane sa tam moje dane osobowe lacznie z numerem domu, tel itd
czy to jest w ogole zgodne z prawem, przeciez jest chyba jakas ochrona danych osobowych, i czy moglbym to zmienic i zablokowac zeby moj adres sie tam nie wyswietlal
atsuki
Jezeli jest to domena zarejestrowana na osobe prywatną, napisz do BOKu twojego rejestratora o ukrycie danych osobowych, w przypadku domen PL, nie wiem jak sprawa wygląda z innymi rozszerzeniami. Ewentualnie zerknij do panelu twojego rejestratora, czy czegoś tam do tego przypadkiem nie ma.
erix
Cytat
Dane te musza byc widoczne - nikt jednak nie powiedzial ze musza byc prawdziwe. Mam tutaj na mysli fakt, iz uslugodawca moze j te dane zmienic z mojlogin@adres.pl na np RP13645FKJG@FREE.EU.ORG

Muszą. Wówczas domenę mogą zwyczajnie usunąć.

To już od dobrych intencji operatora zależy, czy ukryje, czy nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.