Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Kolejny problem z łaczeniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xSlash
polaczBaza.php

1. <?
  2. $host="my_start";
  3. $login="xxx";
  4. $pass="xxx";
  5. $baza="xxx";
  6.  
  7. global $mysql_polaczenie;
  8. global $mysql_select_baza;
  9. global $komentarze;
  10.  
  11. $mysql_polaczenie=mysql_connect("$host","$login","$pass") or die('Nie można ustanowic polaczenia, sprubój ponownie za chwile.');
  12. $mysql_select_baza=mysql_select_db("$baza") or die('Nie mozna odnalezc bazy');
  13. ?>

zakonczBaza.php

1. <?
  2. mysql_close($mysql_polaczenie);
  3. ?>

index.php

1. <?
  2. //logowanie sie do bazy danych
  3. include "./polaczBaza.php";
  4. ?>
  5. <html>
  6. ...
  7. </html>
  8. <?
  9. //zakonczenie polaczenia z baza
  10. include "./zakonczBaza.php";
  11. ?>

Poczym uzyskuje error:

Kod
Warning: session_start(): SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid/gid is 21525/2000 is not allowed to access /var/tmp/ owned by uid/gid 0/0 in /old/ad3s1f/virtual/szu.pl/x/xslash/www/polaczBaza.php on line 2 Fatal error: session_start(): Failed to initialize storage module: files (path: ) in /old/ad3s1f/virtual/szu.pl/x/xslash/www/polaczBaza.php on line 2

Nigdzie nie moglem znalezc jak wylaczyc to Safe Mode ani jak w ogole uporac sie z tym problemem sad.gif
DREEMus
1. Włączone "SafeMode" które może wyłączyć tylko Admin ...
2. Admin zablokował funkcje session_start() sad.gif
3. To bardzo dziwne, ale pewnie masz b. kiepski hosting ...

Opis: http://pl.php.net/manual/pl/ini.sect.safe-mode.php
xSlash
Ale na innych "hostach z tego hosta" moge sie normalnie polaczyc z baza... Wiec...? (Mam host na szu.pl)
DREEMus
Przeczytałeś co Ci podałem questionmark.gif Tam wszystko jest, ale zarezerwuj sobie trochę czasu na czytanie, niż czekanie na odp.

---
Idę spać, o 6 wstaję ... i dobra rada, zacznij czytać i analizować ...
Fifi209
A zawsze używasz session_start()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ? (nie mam pojęcia po co to przy połączeniu z bazą haha.gif [w tym wypadku])

Tak na boku:
Kod
$mysql_polaczenie=mysql_connect("$host","$login","$pass")

Co to jest... ?
Wstaw te zmienne normalnie...
Kod
$mysql_polaczenie=mysql_connect($host,$login,$pass)
xSlash
fifi209 pomogl... wywaliłem session_start i zadziałało...  dry.gif
nexis
Cytat(DREEMus @ 13.06.2009, 00:40:44 ) *
2. Admin zablokował funkcje session_start() sad.gif

Wręcz przeciwnie. Komunikat mówi tylko tyle, że session_start()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie może utworzyć sesji, ponieważ nie ma praw zapisu w domyślnej lokalizacji danych sesyjnych. Skoro samo użycie session_start()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie zwraca błędu, to funkcja jak najbardziej jest dozwolona. Musisz poprosić administrację o prawa zapisu w folderze tymczasowym lub zmienić domyślną lokalizację danych sesyjnych (szczegóły w dokumentacji).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.